Ternyata, sumbangan China kepada pertumbuhan e-dagang melangkaui sempadannya sendiri. Namun, Asia Tenggara tidak ketinggalan mengalami pertumbuhan e-dagang yang pesat ketika ini.

Pada 2018, e-dagang di Asia Tenggara menyaksikan persai­ngan yang sengit. Tahun lepas, kami melihat kempen pemasaran yang dipegang oleh pelbagai pemain e-dagang dalam usaha meningkatkan bahagian pasarannya.

Tetapi apa yang lebih penting, sama ada berbilion-bilion dolar pelaburan dalam permulaan teknologi oleh pelabur China seperti Alibaba, Tencent dan JD telah dilunaskan ataupun tidak.

Peranan pelabur China

Pelabur China memainkan peranan besar dalam pemba­ngunan e-dagang di Asia Tenggara. Antaranya, Alibaba, yang bersama Softbank membantu Tokopedia meningkatkan RM4.8 bilion untuk mempercepatkan pertumbuhannya di Indonesia.

Selain itu, Alibaba juga adalah antara pelabur Bukalapak yang membantu syarikat teknologi itu menjadi unicorn terbaharu di Asia Tenggara pada 2018.

Tetapi, sudah tentu paling terkenal ialah Lazada, yang menerima pelaburan RM12.2 bilion dan menggantikan ketua pegawai eksekutifnya untuk tempoh yang ketara dengan Lucy Peng, pengasas utama Alibaba.

Tencent dan JD juga tidak ke­tinggalan melabur di Asia Tenggara. Tencent adalah pemegang saham terbesar SEA, memiliki 34 peratus dalam syarikat permainan dan internet termasuk platform e-dagang dan Shopee.

JD membangunkan platform membeli-belah baharu di Thailand, melabur dalam platform e-dagang Vietnam, Tiki dan melancarkan perniagaan dalam talian di Indonesia.

Pelaburan dalam syarikat-syarikat berteknologi ini dibuat secara meluas. Bagaimanapun, adakah mereka berjaya pada 2018? Sempena Tahun Baharu Cina, iPrice Group telah menjalankan kajian untuk menentukan platform e-dagang teratas pada tahun lalu dan kejayaan pelabur China ini.

Alibaba vs Tencent melalui Lazada dan Tokopedia vs Sho­pee

Sebanyak 42 syarikat e-dagang yang dianalisis dalam kajian ini menyaksikan pertumbuhan purata 54 peratus dalam jumlah kunjungan di kedua-dua desktop dan web mudah alih.

Kami menyaksikan kenaikan ini dengan membandingkan jumlah kunjungan antara suku pertama dan suku keempat 2018. Ini mengikut trend dalam laporan baru-baru ini yang diubah suai oleh Google pada November 2018 yang menyatakan pertumbuhan ekonomi internet lebih pantas daripada dijangkakan dan diramalkan memperoleh tambahan RM162 bilion, mengumpulkan jumlah nilai barangan kasar (GMV) sebanyak RM975.9 bilion menjelang 2025.

Lazada merekodkan jumlah kunjungan paling ramai antara 10 syarikat teratas pada 2018 iaitu 27 peratus, diikuti Tokopedia (17 peratus), Shopee (15 peratus) dan Bukalapak (12 peratus). Ia menyaksikan Lazada berupaya mengekalkan kedudukan sebagai peneraju pasaran walaupun menghadapi persaingan se­ngit dari Tokopedia dan Shopee sepanjang tahun.

Namun, sokongan Tencent terhadap Shopee tetap berjaya membayangi Tokopedia dan meletakkan kedudukannya yang agak memiliki reputasi sebagai pesaing e-dagang yang rapat bagi Lazada pada akhir tahun.

Dengan itu, Shopee berjaya memperoleh peningkatan dalam jumlah lawatan sebanyak 66 peratus (bagi desktop dan web mudah alih) antara suku pertama dan keempat bagi 2018 di Asia Tenggara (tidak termasuk lawatan web mudah alih dari domain Taiwan).

Perjuangan untuk tempat teratas

Sejak 2014, Lazada secara konsisten mengembangkan bahagian pasarannya untuk menjadi platform e-dagang yang paling banyak dicari di Asia Tenggara. Kejayaan Lazada pada tahun-tahun lalu adalah penting untuk menjamin pelaburan pertama Alibaba, pada RM16.2 bi­lion dan memperoleh 51 peratus pegangan dalam syarikat pada 2016.

Kedudukan dominan Lazada hampir diatasi oleh Tokopedia pada Julai dan Ogos 2018. Margin antara kedua-dua pemain semakin rapat pada Ogos de­ngan platform e-dagang Indonesia hanya memerlukan 44,600 jumlah kunjungan tambahan (desktop dan web mudah alih) untuk menuntut tempat teratas di rantau ini.

Walaupun Alibaba nampak­nya memenangi tempat teratas, Shopee yang disokong oleh Tencent, juga berada di kedudukan yang baik untuk menawan kedudukan tersebut.

Keuntungannya semasa jualan Hari Singles dinaikkan dari kedudukan ketiga kepada tempat kedua untuk menjadi pesaing terdekat Lazada pada November 2018. Menjelang akhir 2019, kita mungkin melihat pemimpin baharu dalam arena e-dagang mengatasi syarikat teknologi yang diperoleh Alibaba.

Jeremy Chew adalah Ketua Pemasaran Kandungan di iPrice Group Malaysia (https://iprice.my)