Namun yang peliknya keba­nyakan jenama terutama yang bersaiz kecil terlalu taksub de­ngan pelbagai kaedah pemasaran dan mengambil kesempatan ke atas semua jenis media sosial untuk mendapatkan pengikut yang ramai. Mereka menyediakan pelbagai bentuk kandungan, membayar individu-individu popular untuk tularkan produk mereka demi mendapatkan trafik tinggi ke laman web dan media sosial. Itu belum lagi membayar iklan di Facebook, Instagram dan sebagainya lagi. Belum apa-apa lagi, pemasaran telah jalan dahulu.

Trafik yang besar dari seluruh pelosok negara akan terus da­tang kepada mereka untuk melihat apa yang dijual. Beribu-ribu pengunjung datang setiap hari menyerbu kedai ‘maya’ jenama ini. Mereka seterusnya menerima pesanan dan jualan yang tinggi. Pemilik jenama berasa amat gembira. Tetapi sa­yang, ia tidak lama. Pembeli yang sama tidak akan datang lagi selepas itu.

Mengapa berlaku begitu? Ini jawapannya. Sebagai pemilik jenama kecil, anda sebenarnya langsung tidak bersedia untuk menerima pengunjung pada tahap awal-awal begini. Jawapan yang pelik tetapi benar. Ini penjelasan saya mengapa mereka tidak bersedia sama sekali untuk pemasaran pada ketika ini.

* Produk atau perkhidmatan yang ‘ala-ala’ kadar

Senario ini sering berlaku. Anda baru pandai sedikit de­ngan Facebook, terus ingin menjual perkhidmatan sebagai seorang pakar pemasaran digital yang tahu semuanya. Baru seorang dua kawan komen spageti carbonara yang anda buat sedap sedikit, terus anda buka tempahan secara besar-besaran. Baru sahaja jiran komen jahitan anda kemas dan cantik, terus anda buka Instagram untuk menerima tempahan baju hari raya.

Apabila pengguna perasan tentang anda dan datang meluru untuk membuat pesanan, mula-mula anda akan suka. Anda terus cergas bekerja memastikan setiap pesanan disempurnakan dengan baik dan cepat. Namun, apabila kepakaran, pengalaman dan pengetahuan anda cetek, anda tidak akan terdaya menghabiskan kerja yang ada dengan efektif.

Apa yang anda lakukan selepas itu? Anda akan mencari orang lain yang boleh membantu dan ini perlu dibayar. Bayaran anda murah kerana ingin menjaga kos agar tidak melebihi harga yang dijual.

Apabila kos murah, kualiti produk juga akan murah. Dalam promosi, semuanya nampak bagus tetapi realitinya jauh berbeza. Para pelanggan akan menerima produk tadi dengan hati yang bercampur-campur. Akhir­nya me­­reka tidak akan datang lagi.

Proses di belakang yang kelam-kabut

Biasanya anda tidak akan sempat untuk berfikir dan menyediakan proses yang sistematik, teratur dan tanggungjawab tertentu yang perlu dipikul oleh setiap ahli pasukan anda. Me­ng­a­pa? Kerana bagi anda, yang penting ialah pesanan pe­langgan perlu ada terlebih dahulu. Apabila pesanan masuk, yang lain boleh difikirkan kemudian.

Strategi begini salah dan bakal mengundang masalah. Sekiranya ada masalah contohnya, siapakah yang akan menjawab kepada pelanggan anda? Apakah yang anda lakukan apabila seorang pengguna bersetuju membeli produk anda? Adakah anda mempunyai format untuk sebut harga, invois dan lain-lain dokumen bagi memastikan semua transaksi mempunyai dokumentasi yang cukup?

Siapakah yang akan memastikan semua produk yang dipesan dapat disediakan de­ngan baik dan tepat mengikut pesanan yang diterima? Adakah anda menggunakan akaun bank atas nama sendiri atau syarikat? Bagaimana anda akan memastikan pelanggan menerima pesanan yang dibuat? Terdapat banyak lagi persoalan yang perlu dijawab berkisar tentang proses dalaman syarikat anda sendiri.

Pengalaman pengguna yang tidak konsisten ketika berurusan dengan anda

Melalui jawapan yang anda berikan kepada pelanggan dan mungkin interaksi di e-mel atau pesanan ringkas di WhatsApp yang tidak dijawab dengan pantas akan menjejaskan pengalaman mereka ketika berurusan dengan anda.

Pesanan yang meluru masuk kesemuanya memerlukan perhatian segera tetapi tidak sedar yang anda mempunyai sepasang tangan sahaja. Di sini jelas, pelanggan tidak akan gembira dengan layanan yang diterima.

Berdasarkan faktor-faktor ini, pemasaran tidak boleh diutamakan lagi. Selesaikan ini dahulu dengan terperinci dan sistematik, baru fikirkan tentang pemasaran.