Tidak kira sama ada di akhbar, televisyen mahupun media sosial, semuanya ternanti-nantikan buah tangan terbaharu syarikat-syarikat gergasi seperti Telekom Malaysia (TM), Petronas, Tenaga Nasional Bhd.(TNB) dan sebagainya.

Seperti kebanyakan industri, industri pengiklanan juga tidak dapat lari dari menerima ‘ganguan teknologi’ (disruption of technology). Jika dahulu semua orang akan ternanti-nanti iklan atau video raya di televisyen, tetapi kini kebanyakan syarikat korporat hanya memainkan iklan hari raya untuk tempoh yang singkat di televisyen, selebihnya orang kena menonton sambungannya di YouTube, Instagram atau Facebook untuk versi penuh iklan yang ditayangkan.

Trend ini menyebabkan pendapatan syarikat daripada segmen pengiklanan sedikit terganggu. Itu belum termasuk beberapa syarikat yang langsung tidak mengiklan di media massa dan elektronik. Situasi ini turut diakui beberapa agensi pengiklanan tempatan yang mengakui cabaran digital masa kini adalah satu bentuk ancaman terhadap pendapatan iklan.

Revolusi Industri 4.0 dengan cepat dan drastik telah mengubah semua industri termasuk industri pengiklanan. Seperti mana-mana perniagaan lain hari ini, agensi-agensi pengiklanan giat bertungkus lumus untuk mengembangkan perniagaan selain memastikan ia tetap relevan dengan perubahan yang sedang berlaku di seluruh dunia.

Menurut data daripada Deloitte, sebanyak 90 peratus daripada jumlah pendapatan iklan digital adalah milik syarikat gergasi seperti Facebook dan Goo­gle, dan 10 peratus bakinya adalah bagi syarikat-syarikat pengiklanan tradisional.

Keadaan ini biarpun merupakan satu bentuk persaingan, media tradisional seharusnya bertindak merebut peluang ini untuk mengukuhkan dan menguruskan bahagian teknologi dan digital masing-masing agar boleh bersaing dengan syarikat media baharu.

Namun begitu, peralihan daripada menonton iklan di te­levisyen ke dalam talian tidak menghalang penonton untuk ketinggalan merasai keterujaan menyambut hari raya.

Buktinya YouTube baru-baru ini menyenaraikan 10 iklan Ramadan-Raya paling popular di platform dalam talian itu. Antara syarikat dengan iklan paling popular termasuklah Celcom Axiata, Malaysia Airlines, TNB, TM, AirAsia dan RHB.

Iklan raya Malaysia Airlines 2018 yang bertajuk Ops Lip Lap Raya yang ditayangkan sejak 4 Jun lalu mencatatkan 2.6 juta tontonan dan 3,900 ‘like’ di YouTube dan 2.5 juta tontonan, 33,000 reaksi dan 5,328 perkongsian di laman Facebook.

Sementara itu filem pendek Hari Raya Aidilfitri 2018 daripada Celcom Axiata yang bertajuk Kasih 5 Sekawan menerima 1.5 juta tontonan serta 4,600 ‘like’ di YouTube dan 633,000 tontonan, 16,000 reaksi dan 4,344 perkongsian di Facebook sejak 7 Jun 2018

Iklan raya TNB pula menerima jumlah tontonan sebanyak 785,961 di YouTube dan 983,000 di Facebook sejak 4 Jun dan iklan raya TM yang menampilkan ‘maklong bawang’ yang ditayangkan pada 8 Jun pula merekodkan kira-kira 62,752 tontonan di YouTube dan lebih 430,000 tontonan di Facebook.

Angka-angka ini mencerminkan persaingan antara laman sosial Facebook dan YouTube dan ia sememangnya memberi maklumat yang signifikan bagi syarikat dan agensi-agensi yang terlibat dalam pembikinan iklan ber­kenaan bagi sebarang penambahbaikan pada masa hadapan.

Ia juga menjadi penanda aras bagi syarikat untuk mengetahui platform mana yang lebih berkesan bagi teknik pengiklanan dan pemasaran.

Jadi, tidak kira di platform mana sesuatu iklan itu disiarkan yang penting mesej yang ingin disampaikan dapat disalurkan terus kepada penonton dan dapat terus membangkitkan ‘mood’ perayaan.