Menurutnya, negara ini sedang meneliti banyak pilihan untuk mengendalikan projek RM80 bilion berkenaan, yang beliau sebutkan sebagai isu `sensitif’ agar tidak mengecewakan syarikat China.

"Berikan saya sedikit masa dan kita akan dapat menangani isu ini," kata bekas Menteri Kewangan tersebut sambil menambah bahawa pihak China telah menemuinya minggu lepas mengenai isu itu.

Beliau berkata demikian kepada pemberita ketika Siri Persidangan Affin Hwang Capital 2018 hari ini.
Daim, yang dilantik sebagai wakil khas perdana menteri untuk mengendalikan projek ECRL telah pergi ke China pada Ogos untuk membantu menyelesaikan isu tersebut.

Projek ECRL pertama kali diluluskan oleh kerajaan sebelum ini pada 21 Oktober 2016 dan Perjanjian Kejuruteraan, Perolehan, Pembinaan dan Pentauliahan telah ditandatangani dengan China Communication Construction Company pada 1 November 2016.

Bagaimanapun, kerajaan baharu telah membatalkan projek itu kerana dikatakan terlalu mahal dan tidak praktikal dari segi ekonomi.

Sementara itu, dalam ucaptama sebelumnya, Daim berkata, walaupun di sebalik tuduhan pembangkang mengenai belanjawan 'potong dan tampal', beliau percaya Belanjawan 2019 mempunyai tumpuan dan strategi yang tepat untuk mencapai Malaysia Baharu.

"Tadbir urus dan disiplin fiskal akan menjadi peraturan baharu hari ini.

"Belanjawan 2019 juga mem­punyai beberapa langkah untuk meningkatkan pendapatan boleh guna semua rakyat Malaysia, terutama kumpulan B40.

"Adalah penting dalam usaha kita ke arah negara yang bebas dan makmur, tiada sesiapa yang ketinggalan. Kita semua tahu bahawa tiada sesiapa yang memilih untuk menjadi miskin dan mereka yang memerlukan bantuan mesti dibantu," katanya.

Ditanya mengenai ahli perniagaan Low Taek Jho atau Jho Low, beliau berkata: "Jho Low tidak berputus asa dan terus menghantar mesej kepada saya. Kami membuka saluran kami untuknya." – BERNAMA