Platform e-dagang paling banyak dilawati di Asia 
Tenggara

Syarikat-syarikat yang mempunyai purata lawatan bulanan pada desktop dan web mudah alih di Asia Tenggara ialah Lazada (183.4 juta lawatan), Tokopedia (153.6 juta lawatan) dan Shopee (147.6 juta lawatan). Purata lawatan bulanan yang dicapai oleh Tokopedia amat mengagumkan berban­ding purata lawatan bulanan daripada Lazada dan Shopee. Ini kerana purata lawatan bagi Lazada dan Shopee berdasarkan pasaran-pasaran yang mana mereka beroperasi, malah Tokopedia hanya beroperasi di Indonesia.

Persaingan antara Lazada dan Shopee

Daripada perspektif serantau, jumlah lalu lintas web Lazada kekal lebih tinggi daripada Shopee di empat dari enam negara yang mereka beroperasi. Tetapi, peningkatan Shopee terkenal di pasaran e-dagang terbesar di Asia Tenggara seperti Indonesia dan Vietnam membuktikan dirinya sebagai pesaing yang layak untuk Lazada.

Platform e-dagang teratas di Indonesia terus berkembang

Di Indonesia, platform Tokopedia, Bukalapak, Shopee dan Lazada terus berkembang dalam jumlah kunjungan puratanya di desktop dan web mudah alih. Pemain nombor satu dari segi jumlah lawatan adalah Tokopedia dan meningkat 9.3 peratus dalam kunjungan purata pada suku keempat 2018 (168 juta lawatan web bulanan).

Seterusnya, Bukalapak di tempat kedua dan berkembang 20.9 peratus kepada 116 juta kunju­ngan web bulanan. Di tempat ketiga dan keempat adalah Shopee dan Lazada yang masing-masing meningkat sebanyak 74 peratus dan 60.1 peratus. Walaupun hanya terdapat di pasaran tunggal, perniagaan e-dagang seperti Tokopedia dan Bukalapak amat mengagumkan di peringkat serantau kerana ia adalah antara platform e-dagang paling banyak dilawati di Asia Tenggara dalam kajian terdahulu kami.

Platform e-dagang berprestasi tinggi

Tambahan lagi, terdapat pemain e-dagang lain yang terus menarik perhatian di peringkat serantau selain Lazada, Tokopedia, Shopee dan Bukalapak. Antaranya, Blibli (Indonesia) dengan 43 juta lawatan web bulanan, Tiki (Vietnam) dengan 35.9 juta lawatan web bulanan dan Thegioididong (Vietnam) dengan 29.4 juta lawatan web bulanan.

Selain daripada perniagaan e-dagang yang disebutkan di atas, terdapat juga platform e-dagang lain yang menerima jumlah pelawat tinggi dalam tiga bulan terakhir 2018. Sebagai contoh, di Malaysia, 11street di tempat ketiga dengan purata 8.2 juta lawatan web bulanan, Filipina, Zalora di tempat ketiga dengan purata kunjungan purata bulanan sebanyak 2.1 juta, Thailand, Chilindo di tempat ketiga dengan purata 4.3 juta kunjungan web bulanan dan

Singapura, Qoo10 di tempat pertama dengan purata 9.9 juta kunjungan web bulanan.

Aplikasi membeli-belah mudah alih terbaik

Hari ini, terdapat lebih 74 peratus trafik dalam talian ber­asal daripada peranti mudah alih. Oleh itu, platform e-dagang sedang berusaha mengoptimumkan platform mereka untuk peranti mudah alih.

Secara konsisten kedudukan di tempat nombor satu adalah Shopee yang menduduki tempat tertinggi secara purata di Indonesia, Vietnam dan Filipina di AppStore iOS dan Google PlayStore. Pertandingan antara aplikasi membeli-belah Lazada dan Sho­pee masih sengit di negara-negara seperti Singapura, Thailand dan Malaysia.

Kemungkinan melihat pe­mimpin baharu dalam e-da­gang

Seperti yang dinyatakan dalam artikel kami beberapa minggu lalu, kita mungkin melihat pemimpin e-dagang baharu di Asia Tenggara menjelang pertengahan 2019. Satu daripadanya ialah Tokopedia, syarikat e-dagang Indonesia yang sangat mengagumkan tahun lepas kerana mampu mencabar tempat teratas walaupun hanya tersedia untuk pengguna Indonesia. Walaupun Tokopedia hampir mengatasi Lazada pada pertengahan 2018, Shopee juga berada dalam kedudukan yang baik untuk meraih tempat ter­atas.

JEREMY CHEW adalah Ketua Pemasaran Kandungan di iPrice Group Malaysia (https://iprice.my)