Menurut laporan portal info banjir Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) pusat tersebut kini menempatkan lapan buah keluarga dengan 31 orang mangsa terdiri daripada 18 orang dewasa, sembilan orang kanak-kanak dan empat orang bayi.


Sementara itu Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Banjir Daerah (JPBD) Daerah Dungun, Kapten (PA) Ramlan Ros Wahid ketika dihubungi Bernama berkata mangsa ditempatkan di PPS itu berikutan rumah mangsa dinaiki air ekoran hujan lebat sejak pagi tadi.

Katanya, hujan lebat itu menyebabkan air bertakung dan mula memasuki rumah mangsa menyebabkan mereka terpaksa berpindah segera ke PPS sebagai langkah keselamatan.


"Banjir kali ini bukan disebabkan kenaikan paras air sungai tapi disebabkan air hujan yang turun pagi tadi tidak dapat mengalir dengan lancar ke tempat lain menyebabkan ia bertakung di kawasan rumah mangsa.


Kebiasaanya banjir sebegini ini akan beransur pulih dalam dua atau tiga hari, bergantung kepada keadaan cuaca," katanya sambil menambah kawasan itu biasa dinaki air setiap kali tiba musim tengkujuh.- BERNAMA