Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail bertitah, begitu juga di Perlis, IKS menjadi antara industri yang turut menjana ekonomi negeri.

"Semoga lebih ramai lagi pengusaha IKS khasnya bumiputera di negeri Perlis merebut peluang memperoleh Sijil Pengesahan Halal Malaysia (SPHM) bagi meluaskan pasaran produk mereka dan pada masa yang sama ia juga bertindak sebagai ‘commercial tool’ kepada produk yang dihasilkan kerana lebih diyakini dan diiktiraf.

"Justeru, kesedaran terhadap kepentingan pensijilan halal dalam kalangan pengusaha industri perlu dipergiatkan dari masa ke semasa," demikian titah Raja Muda Perlis ketika berkenan berangkat merasmikan ‘Seminar Yakini Halal Malaysia Peringkat Negeri Perlis, Tahun 2019’ yang diadakan di Dewan Warisan Kangar baru-baru ini.

Keberangkatan tiba baginda disambut oleh Pengarah Sekretariat Majlis Halal Malaysia, Datuk Dr Sirajuddin Suhaimee dan Pengarah Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Perlis (JAIPs) Dr Hazman Hassan.

Turut hadir ialah Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) Datuk Dr Noordin Ibrahim.

Program ini adalah anjuran JAIPs dengan kerjasama JAKIM serta Majlis Agama Islam Dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs).

Baginda turut menambah bahawa pihak industri dan pengusaha diseru agar memberikan komitmen tinggi dalam mengeluarkan produk halal yang berintegriti supaya dapat memenuhi kehendak pelanggan.

"Ia bukan hanya berkaitan dengan pelabelan halal semata-mata, tetapi juga produk yang berkualiti, suci lagi bersih dan selamat," titah baginda.

Di majlis yang sama sebanyak tujuh buah syarikat pengeluar makanan dan minuman termasuk sebuah hotel dan sebuah rumah sembelihan menerima Sijil Pengesahan Halal Malaysia (SPHM) yang disampaikan oleh Tuanku Syed Faizuddin Putra. - UTUSAN ONLINE