Ketua Pegawai SWM Environment, Ho De Leong berkata, KITARecycle yang dilancarkan dengan kerjasama syarikat iCYCLE Malaysia Sdn. Bhd. (iCYCLE) menggunakan konsep buang sampah dan tebus ganjaran dalam bentuk baucar beli-belah atau barangan yang sama nilainya.

Menurut De Leong, mata ganjaran itu melibatkan 35 jenis barangan kitar semula termasuk tin aluminium dan kertas.

“Ope­rasi akan dimulakan di kawasan perumahan terpilih membabitkan lima sangkar kitar semula di negeri ini dan Melaka serta 10 sangkar di Johor.

“Penduduk di kawasan ber­kenaan akan menerima pelekat kod bar daripada KITARecycle dan ia akan ditampal pada plastik yang telah diisi sisa kitar semula,” katanya dalam majlis pelancaran Program KITARecycle di Dewan Perdana KRS di sini, baru-baru ini.

Majlis perasmian disempurnakan Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Kesejahteraan Bandar, Perumahan Kerajaan Tempatan dan Kampung Baru, Teo Kok Seong.

Yang turut hadir Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Kesihatan, Alam Sekitar, Koperasi dan Kepenggunaan negeri, S. Veerapan dan Pengarah iCYCLE, Dr. Tan Ching Seong.

Mengulas lanjut, De Leong berkata, pelekat kod bar yang disediakan oleh iCYCLE perlu ditampalkan pada beg plastik si­sa kitar semula bagi membole­h­­­­kan penduduk mengumpulkan jumlah mata kitar semula dan menebus ganjaran tersebut da­ri­pada iCYCLE.

Katanya, pihak SWM Environment akan menimbang dan melakukan kutipan sisa kitar semula di sangkar KITARecycle bertujuan merekod sisa kitar semula yang dikumpul.

“Setiap kilogram sisa kitar semula akan diberi mata ganjaran. Contohnya, setiap satu kilogram tin aluminium akan mendapat 20 mata kitar semula dan boleh ditukarkan kepada baucar atau barangan sama nilainya.

Untuk pertanyaan lanjut hubungi Indahkan Malaysia di talian 1-800-88-7472 atau layari www.swm-environment.com/microsite.