Pantai yang dahulunya dikenali dengan nama Pantai Kundor itu bukan lagi asing dalam kalangan pengunjung berbilang kaum daripada pelbagai peringkat usia.

Selain suasana pantai yang nyaman, kebersihan serta keindahan Pantai Puteri menjadi antara faktor tarikan utama pengunjung.

Ditambah dengan pelbagai aktiviti sampingan termasuk memancing, riadah, berkhemah dan berkelah, pantai yang terletak kira-kira 15 kilometer dari pusat bandar itu aktif dengan pelbagai aktiviti kekeluargaan terutama setiap kali tibanya hujung minggu, cuti umum dan cuti persekolahan.

Biarpun Melaka mempunyai pelbagai destinasi pelancongan menarik di ketiga-tiga daerahnya iaitu Jasin, Alor Gajah dan Melaka Tengah, namun Pantai Puteri tidak pernah kalah dari segi bilangan pengunjung.

Tinjauan Utusan Malaysia di pantai yang terletak antara dua mukim iaitu Tanjung Keling dan Tangga Batu itu baru-baru ini menyaksikan bukan hanya pengunjung tempatan, malah pengunjung dari luar Melaka termasuk Selangor, Kuala Lumpur, Negeri Sembilan dan Johor ‘mencuri masa’ menjalani aktiviti kekeluargaan di sana.

Deruan ombak yang menenangkan serta panorama indah matahari naik dan terbenam menghadap Selat Melaka sepanjang 2.5 kilometer pantainya itu memberikan lebih kepuasan kepada pengunjung.

Rata-rata mereka yang ditemui bukan hanya memberi maklum balas positif terhadap perubahan pantai berkenaan jika dibandingkan dengan 10 tahun lalu, malah mengharapkan pantai tersebut dapat berkembang dengan lebih baik pada masa akan datang.

Sejajar dengan peredaran masa, Pantai Puteri yang telah diwartakan sebagai salah satu kawasan pelancongan di negeri ini telah dilengkapi dengan pelbagai prasarana utama.

Ini termasuk bekalan elektrik, masjid, tandas awam, restoran dan kedai makan berhampiran serta kemudahan penginapan termasuk hotel serta calet.

Biarpun banyak perubahan yang dialami namun aktiviti perikanan oleh para nelayan yang ditinggal di perkampungan sekitar pantai itu menambah lebih variasi kepada pengunjung.

Bukan hanya dapat melihat aktiviti para nelayan menjalankan kerja-kerja menangkap hasil laut malah, pengunjung berpeluang membeli pelbagai hasil laut segar termasuk ikan, ketam, sotong dan udang di gerai jualan berhampiran pada harga berpatutan.

Beberapa tahun lalu, Pantai Puteri pernah dipalit isu hakisan yang serius namun, usaha kerajaan negeri menangani masalah itu ternyata berhasil sehingga me­rubah wajah pantai itu ketika ini.

Daripada sebuah kawasan yang penduduknya banyak bergantung kepada hasil laut, pertanian dan industri, kini terdapat banyak peluang pekerjaan dengan lebih banyak resort dan hotel-hotel baharu di bina di situ.

Antara prasarana lain yang turut dilengkapi sekitar pantai itu termasuk sekolah, balai raya, klinik kesihatan dan balai polis.