Pegawai Sains (Pameran) Pusat Sains Negara, Nurul Haizun Abd. Ghani berkata, kira-kira 2,000 orang mengunjungi pusat ber­kenaan, hari ini.

“Pusat Sains Negara menyediakan 10 kawasan pameran di dalam bangunan dan 10 lagi dikawasan terbuka seperti Taman Rama-rama dan Makmal Rahsia Semulajadi.

“Pertunjukan dan demonstrasi sains juga diadakan di ruang pertunjukan bagi mendedahkan pengunjung dengan dunia sains,” katanya kepada Utusan Malaysia.

Sementara itu, seorang pengunjung, Wan Faizah Hanim Ahmad Nawawi berkata, lawatan ke Pusat Sains Negara merupakan aktiviti yang menyeronokkan untuk keluarganya.

“Selain itu dengan kunjungan ini dapat memberikan pendedahan awal kepada anak-anak tentang dunia sains dan teknologi,” jelasnya.

Sementara itu, pengunjung, S. Kumaran berkata, pameran dan pertunjukan di Pusat Sains Negara memberi peluang kepada anaknya untuk menyaksikan sesuatu yang baharu.

“Suasana pembelajaran yang kondusif dan bersesuaian de­ngan kanak-kanak mendorong saya membawa anak saya ke sini,” katanya.

Dalam pada itu, Raja Nor Haz­linda Raja Azman memberitahu, dia dan keluarganya mengunjungi Pusat Sains Negara buat kali pertama hari ini.

“Kami mengambil kesempatan ini untuk memberi peluang kepada anak-anak mengenali sains dan teknologi dengan lebih dekat,” ujarnya.