Syarikat itu berkata panggilan semula kali kedua ini adalah perlu sebagai tindakan pencegahan dan menggesa pelanggan yang terjejas untuk menggantikan inflator beg udara bahagian pemandu dengan segera.

Katanya, penggantian kedua inflator beg udara Takata bahagian pemandu adalah percuma dengan kos penggantian ditanggung oleh syarikat.

“Setakat hari ini, tiada sebarang nahas atau kecederaan berkaitan dengan inflator beg udara Takata bahagian pemandu bagi Accord (2.0L) model tahun 2003-2007 yang dilaporkan di Malaysia,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Sementara itu, pada 21 April tahun ini, Honda Malaysia telah menyiapkan kerja mengganti lebih 43,720 buah inflator beg udara Takata bahagian pemandu, iaitu nisbah siap 92 peratus, sementara jumlah inflator beg udara penumpang dan penumpang yang siap diganti adalah lebih 527,480 buahh atau nisbah siap 89 peratus.

“Honda Malaysia juga merayu kepada pelanggan Honda yang terjejas yang masih belum menggantikan inflator beg udara Takata untuk segera berbuat demikian kerana beg udara itu mungkin mengalami tekanan udara kuat apabila diaktiflkan.

“Inflator beg udara yang terjejas itu mungkin pecah yang boleh mengakibatkan kecederaan atau kematian kepada pemandu dan penumpang,” katanya. -UTUSAN ONLINE