Menurut Suruhanjaya Tenaga (ST), ini kerana Tenaga Nasional Berhad perlu mematuhi Tahap Jaminan Perkhidmatan (GSL) di bawah Standard Prestasi Perkhidmahan Bekalan Elektrik TNB yang ditetapkan pihaknya.

Jelasnya, bagi insiden di Serdang dan Sri Kembangan itu, TNB didapati tidak mematuhi GSL 2 dalam standard tersebut yang mengkehendali syarikat utiliti itu memulihkan bekalan bagi voltan sederhana yang mempunyai sistem sua-balik (feedback) dalam tempoh tidak lebih daripada empat jam.

“Daripada 28,000 pengguna yang mengalami gangguan bekalan elektrik tesebut, dianggarkan 20,700 pengguna mengalami tempoh gangguan bekalan melebihi empat jam,” jelasnya dalam satu kenyatan di sini hari ini.

Untuk itu jelas ST, pengguna-pengguna terbabit layak menerima rebat seperti berikut:

* Satu peratus daripada bil bulanan atau minimum RM10, yang mana lebih tinggi bagi pengguna domestik.

* Satu peratus daripada bil bulanan atau maksimum RM300 bagi pengguna komersial.

* 0.5 peratus daripada bil bulanan atau maksimum RM1,000 bagi pengguna industri.

Menurut ST lagi, pihaknya telah mengarahkan TNB untuk memudahcara dengan membuat bayaran rebat secara automatik ke dalam bil pengguna terlibat.

“Berhubung punca kejadian, siasatan awal ST mendapati, kejadian gangguan bekalan elektrik tersebut disebabkan flashover di panel Gas Insulated Switchgear (GIS) Pencawang Masuk Utama Sedang Jaya.

“Dalam masa yang sama, ST masih meneruskan siasatan ke atas kejadian itu selaras dengan kehendak di bawah Akta Bekalan Elektrik 1990 dan Peraturan-peraturan Elektrik 1994,” jelasnya. - UTUSAN ONLINE