Cagamas dalam satu kenyataan hari ini berkata keuntungan daripada terbitan itu akan digunakan untuk membiayai pembelian pinjaman perumahan Islam daripada sistem kewangan.

Kejayaan dalam memuktamadkan IMTN itu menandakan terbitan sukuk ketiga syarikat dari tahun hingga tarikh terkini selain daripada program mata wang tempatan MTN/IMTN sedia ada yang bernilai RM40 bilion.

“Memandangkan pasaran sedang bersiap sedia menghadapi jangkaan pengurangan kadar faedah Rizab Persekutuan, diikuti oleh rakan-rakan serantau kami, syarikat berjaya memperolehi kadar yang kompetitif iaitu sebanyak 3.5 peratus,” kata Presiden/Ketua Pegawai Eksekutif Cagamas Datuk Chung Chee Leong.

Harga tiga tahun IMTN itu telah dimuktamadkan pada 10 mata asas di atas MTN/IMTN setahun yang baru sahaja dimuktamadkan, selepas disokong oleh sentimen yang agak positif dalam pasaran bon daratan.

“Ini dibuktikan melalui permintaan yang kukuh semasa lelongan pembukaan semula Terbitan Pelaburan Kerajaan bertempoh lima tahun yang mencatatkan nisbah tempahan kepada terbitan sebanyak empat kali pada minggu lepas,” kata Chung.

Pemuktamadan urus janji itu telah membawa penerbitan sukuk syarikat dari tahun ke tarikh terkini sebanyak RM5 bilion.

Kertas tersebut, yang boleh ditebus pada nilai nominal penuh selepas matang, adalah tanggungan tidak bercagar syarikat, bertaraf pari passu daripada kalangan mereka dan semua tanggungan tidak bercagar sedia ada syarikat, katanya. -BERNAMA