Pengarah KPTM-Kesedar Gua Musang, Mohd. Yusoff Mat Ali berkata, kursus yang berlangsung di Surau Asrama Siswi di sini semalam, meliputi cara untuk menguruskan jenazah secara teori dan praktikal.

Katanya, program berasaskan agama Islam itu dilaksanakan bagi membentuk kemantapan akhlak, sahsiah dan moral golongan pelajar masa kini.

“Kursus ber­kenaan dapat memberi pemahaman dan kemahiran pengurusan jenazah sebagai tanggungjawab orang beragama Islam.

“Pembelajaran ini juga memberi keinsafan kepada pelajar sekali gus membentuk insan beriman,” katanya ketika ditemui selepas kursus tersebut di sini.

Sempena kursus itu, dua te­naga pengajar berpengalaman di daerah ini diundang untuk mengajar kursus itu iaitu Zarinah Yazid dan Muhd. Azari Ibrahim.

Sementara itu, seorang pelajar Diploma Pengurusan Sumber Manusia, Nur Hidayati Athilah Wahab, 20, berkata, ilmu yang dipelajari itu amat berguna kepada dirinya dan rakan-rakan yang lain.

Beliau yang juga Pengarah Program itu berkata, sebelum ini dia banyak mengikuti program kemahiran lain dan sebagai seorang muslimah dia sewajarnya mempelajari cara pengurusan jenazah.

“Kursus ini dapat memberi pengetahuan tentang pengurusan jenazah dengan sempurna selepas simulasi ditunjukkan oleh tenaga pengajar.

“Selain itu, program itu memberi kesedaran dalam kalangan peserta mengenai kematian,” katanya.