Pengerusinya, Ishak Ismail berkata, beliau yakin hasil penanaman tembikai wangi yang mereka usahakan di sebidang tanah berkeluasan lebih 40 hektar di kampung itu mencecah lebih RM2 juta pada tahun ini berdasarkan kepada mutu buah yang semakin baik dan mendapat permintaan tinggi.

“Pendapatan mereka kini meningkat pada setiap tahun dan sebagai perbandingan pada 2011, mereka mendapat sekitar RM235,000 dan pada tahun lepas pendapatan mereka mencecah hampir RM2 juta.

“Ini hasrat kita untuk melihat petani ini berjaya dan akhirnya keluar daripada garis kemiskinan dan sebab itu FAMA akan membantu mereka berjaya dalam pertanian,” katanya selepas Majlis Menandatangani Perjanjian Jual Beli Tembikai Wangi antara FAMA dengan peserta ladang kontrak Projek Agrotourism di kampung itu di sini baru-baru ini

Yang turut hadir, beberapa anggota Lembaga Pengarah FAMA iaitu Mohd. Sany Hamzan, Misdan Adam dan Mohamad Fidzuan Zaidi serta Pengarah FAMA negeri, Mohd. Ariffin Awang.

Dalam majlis itu, FAMA diwakili Pengurus Operasi Kota Bharu, Mohd. Lutfei Mhd. Adnan manakala peserta oleh Mohd. Noor Hassan.

Ishak juga menggalakkan peserta itu memperoleh Persijilan Amalan Pertanian Baik (MyGAP) untuk hasil buah mereka itu dapat menembusi pasaran lebih luas, harga jualan dan pendapatan lebih tinggi.

Mengenai perjanjian itu, Ishak berkata, FAMA memberi jaminan akan membeli kesemua buah tembikai wangi itu pada harga tinggi setelah mengambil kira kos input pertanian dan keuntungan peserta.

Namun begitu, FAMA memberi jaminan sekiranya kualiti buah ketika tuaian adalah baik, pihaknya membeli mengikut harga pasaran berkenaan dan jika buah yang dituai hasil kuali­tinya kurang, FAMA tetap membeli mengikut hasil perjanjian.

“Sudah lebih 17 tahun FAMA berurusan dengan peserta ini dan ini caranya kita membantu mereka agar terus menikmati pulangan terbaik hasil penanaman mereka ini,” katanya.

Beliau berkata, produk buah tembikai wangi peserta di situ akan dipertandingkan di peringkat kebangsaan untuk merebut juara kategori bagi produk jenama negeri-negeri yang terbaik.

Sementara itu, Mohd. Noor berkata, peserta gembira dengan komitmen FAMA yang sentiasa membantu mereka dengan membeli buah-buahan berkenaan.

Menurutnya, tembikai wangi yang diusahakan mereka kini mendapat pasaran terbaik dalam negara dan mengharapkan FAMA terus membantu petani di situ.

“Di sini setiap peserta mendapat 0.8 hektar dan Alhamdulillah kami menuai kira-kira 10 metrik tan buah setiap musim dan pendapatan kami sekitar RM20,000,” katanya. – BERNAMA