Ketua Puteri UMNO Kota Melaka, Haryaty Hamdzah berkata, sistem itu berperanan memantau perkembangan peluang pekerjaan di dalam dan luar negara serta mengenal pasti graduan yang berpotensi.

Beliau berkata, ini berikutan statistik pengangguran graduan di negara ini yang tinggi iaitu seramai 454,000 orang pada tahun lepas.

“Lebih menyedihkan 57 peratus daripada jumlah itu adalah wanita walaupun dalam IPT (Institusi Pengajian Tinggi) golongan wanita melebihi 70 peratus daripada keseluruhan pelajar,” katanya ketika membahaskan usul ekonomi pada Perhimpunan Agung UMNO 2015, di sini hari ini.

Haryaty, yang juga Ketua Penerangan Puteri UMNO, turut mencadangkan peranan Jabatan Tenaga Kerja (JTK) dan Pembangunan Sumber Manusia Berhad (PSMB) diperkasakan.

“Tumpuan utama anak muda mencari pekerjaan kini secara dalam talian kerana ia lebih menjimatkan, jadi agensi pekerjaan seperti JTK dan PSMB perlu lebih efisien setaraf dengan agensi mencari pekerjaan swasta yang lebih tertumpu kepada dalam talian.

“Agensi tersebut juga perlu memaparkan maklumat yang bermanfaat, menyediakan pegawai yang cekap dan mesra pelangan bagi memudahkan anak muda meraih maklumat pekerjaan yang bersesuaian dengan jurusan atau potensi mereka,” katanya.- BERNAMA