Setiausahanya Datuk Mohamed Elias Abu Bakar berkata, SPR mendapat reaksi pelbagai untuk Pilihan Raya Kecil (PKR) berkembar Dewan Undangan Negeri (DUN) Balakong dan Seri Setia, selepas kedua-duanya diadakan serentak hari ini, buat pertama kali melalui tempoh kempen terpanjang dalam sejarah.

"Masa di PRK Sungai Kandis hari itu kita beri 14 hari, untuk kedua-dua PRK ini kita beri 21 hari dan kita akan buat penilaian untuk mencari satu jangka masa lebih sesuai.

"Ada yang kata PRK ini tidak perlu tempoh terlalu panjang, kita akan melihat semualah. Kita kena juga dapatkan maklum balas daripada calon dan parti yang bertanding, itu kita kena kaji lagi," katanya ketika ditemui semasa meninjau Sekolah Jenis Kebangsaan Cina Balakong, antara pusat pengundian bagi PRK Balakong, pagi ini.

PRK itu diadakan berikutan kematian penyandangnya Eddie Ng Tien Chie dalam kemalangan jalanraya 20 Julai lepas, menyaksikan persaingan dua penjuru antara calon PH Wong Siew Ki menentang calon MCA Tan Chee Teong.

Mengenai perjalanan kempen bagi kedua-dua PRK, Mohamed Elias berkata, SPR tidak menerima sebarang laporan kesalahan atau pelanggaran undang-undang pilihanraya secara langsung oleh mana-mana pihak.

"Kita tahu melalui laporan akhbar, kes pemidang yang diturunkan di Balakong tetapi laporan rasmi kita tidak terima apa-apa," katanya.-BERNAMA