Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican berkata, sikap menteri kanan Kabinet kerajaan Pakatan Harapan sedemikian merosakkan keharmonian kaum di negara ini apabila mudah menganggap penyatuan orang Melayu sebagai ‘gendang perang’.

Tegas beliau, pemikiran Setiausaha Agung DAP itu juga cukup bahaya kepada negara kerana beliau menolak sama sekali kesatuan orang Melayu sebagai ‘tiang seri’ keharmonian negara.

“Sejak bila perpaduan orang Melayu mahu ‘memerangi’ kaum lain? Bukankah keharmonian Malaysia selama ini, sedikit sebanyak berteraskan kepada perpaduan orang Melayu yang menjadi majoriti di negara ini?


“Pandangan dangkal dan bahaya seperti Guan Eng ini ibarat menolak semangat Perlembagaan Persekutuan dan asas kepada perpaduan negara. Inilah ‘penyakit’ dan ‘kudis’ kepada Malaysia Baharu. Kita boleh nampak jelas - punca kudis politik degil dan jahat ini,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Dalam perkembangan sama, Reezal Merican yang juga Ahli Parlimen Kepala Batas berkata, kenyataan Guan Eng itu tidak menggambarkan dirinya sebagai pemimpin kerana sarat dengan niat tersirat untuk menggalakkan perpecahan dalam kalangan orang Melayu.

Katanya, semua sedia maklum perpecahan orang Melayu akan memberi keuntungan kepada pihak tertentu dan ‘orang’ mana yang bertepuk tangan jika Melayu berpecah.

“Kita juga faham, lebih celupar dan cauvinis, maka lebih ‘hero’lah seseorang itu di mata ‘komrad’ mereka.


“Guan Eng perlu lebih hati-hati dengan kenyataan yang dibuat. Jangan terlalu celupar. Jangan hidup di dalam dunia politik sempit dan terlalu cauvinis,” katanya.

Semalam, UMNO dan Pas secara rasmi mengumumkan kerjasama rasmi antara kedua-dua parti bagi tujuan penyatuan ummah.


Kerjasama itu merupakan satu ikatan yang menyatukan ummah tanpa meminggirkan keseluruhan masyarakat termasuk kaum Cina dan India. - UTUSAN ONLINE