Pengerusi DAP Johor, Liew Chin Tong berkata, walaupun Chong Sin telah menarik balik dan memohon maaf sebanyak tiga kali, namun kenyataan tersebut memberi kesan serius.

“Nasi sudah menjadi bubur dan saya menegur sikap beliau yang tidak sensitif. Parti amat memandang serius insiden ini,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Katanya lagi, DAP mengambil pendirian Setiausaha Agung, Lim Guan Eng bagi mewakili parti itu berhubung serangan pengganas di New Zealand.

Guan Eng semalam menyifatkan serangan pengganas itu bukan sahaja jenayah terhadap masyarakat Islam di Christchurch bahkan terhadap kemanusiaan secara keseluruhan.

Katanya, tiada agama yang membenarkan keganasan terhadap orang yang tidak bersalah, dan kejadian itu adalah bertentangan dengan ajaran semua agama.

“DAP berharap agar keluarga-keluarga mangsa dan masyarakat Christchurch akan dapat melalui peristiwa jenayah yang tragik ini dengan penuh kesabaran dan rasa belas kasihan terhadap mangsa-mangsa kejadian.

“Kami juga berharap agar mereka terus berada dalam keadaan sihat dan selamat, dan agar mereka yang terkesan daripada kejadian ini dapat cepat pulih,” katanya.- UTUSAN ONLINE