Dr. Wan Azizah mendoakan semoga roh Allahyarham ditempatkan dalam kalangan orang beriman dan kekuatan buat keluarga Allahyarham.

"Innalillahi wa inna ilaihi raji'un. Cukup pilu mendapat berita Muhammad Haziq Mohd Tarmizi yang disahkan maut dalam kejadian keganasan di Christchurch, New Zealand," katanya menerusi catatan dalam laman Twitter beliau hari ini.

Kementerian Luar awal pagi ini mengesahkan bahawa Muhammad Haziq, 17, terbunuh manakala bapanya, Mohd. Tarmizi Shuib juga cedera dalam serangan itu dan menerima rawatan.

Dua lagi rakyat Malaysia yang cedera ialah Muhammad Nazril Hisham Omar dan Rahimi Ahmad.

Yang turut menzahirkan rasa sedih atas pemergian beliau ialah Menteri Luar, Datuk Saifuddin Abdullah yang turut mendoakan semoga roh Allahyarham ditempatkan dalam kalangan para nabi, syuhada dan golongan beriman.

"Innalillahi wa inna ilaihi rajiun. Takziah diucapkan kepada keluarga Allahyarham Muhammad Haziq Mohd. Tarmizi. Bersama kita doakan agar Allah hujani segala rahmat dan keberkatan ke atas roh beliau seterusnya ditempatkan kalangan para Nabi, syuhada, dan golongan orang beriman," kata beliau dalam laman Twitternya.

Sementara itu, Menteri Hal Ehwal Ekonomi, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali dalam ucapan takziahnya mendoakan Allahyarham mendapat husnul khatimah dan rohnya ditempatkan di syurga yang penuh nikmat Allah SWT.

Mohamed Azmin melalui catatan dalam laman Twitter beliau: "Seluruh rakyat Malaysia amat sedih dan berdukacita di atas pengesahan bahawa adik Muhammad Haziq Mohd Tarmizi telah terkorban dalam tragedi Christchurch tempoh hari.

"Saya berdoa semoga Allahyarham Haziq mendapat husnul khatimah dan dikurniakan ganjaran syahid oleh Allah SWT. Semoga keluarga Allahyarham tabah sabar menghadapi dugaan ini," katanya.

Menteri Pertahanan, Mohamad Sabu dalam utusan takziah menerusi akaun Twitter beliau: "Salam takziah buat keluarga Allahyarham Muhammad Haziq yang terkorban dalam tragedi Christchurch. Semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan dalam kalangan orang yang beriman dan beramal soleh. Al Fatihah."

Menteri Kewangan Lim Guan Eng, menerusi catatan dalam laman Twitter beliau juga menzahirkan ucapan takziah kepada keluarga Allahyarham Mohd. Haziq.

"Takziah kepada keluarga Allahyarham Haziq Tarmizi yang disahkan meninggal dunia di Christchurch," kata Guan Eng.- BERNAMA