Logo berikon kenyalang, batik, bunga raya, paku-pakis dan selainnya mula muncul di seluruh tanah air, malah ‘terbang’ ke pelusuk dunia melalui MAS, AirAsia, Malindo Air, dan FireFly.

Logo TMM2020 turut terbentang di Sabiha Gokcen Istanbul, atas kerjasama operator Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB). Melalui kerjasama dengan Sharp Electronics, video pelancongan negara bakal terpapar di skrin televisyen teknologi 8K serata dunia.

Semua congakan ini antara rangka strategi kepada kempen besar negara. Maka bermulalah ‘countdown’ menuju Januari 2020, di mana pintu-pintu negara dibuka seluasnya untuk pelawat hadir menikmati pelbagai destinasi menarik di negara ini, dihiasi adat dan budaya yang rencam dan unik.

Menariknya, beberapa negeri dan daerah turut memeriahkan tahun depan ini dengan program tahun melawat masing-masing seperti Johor dan Pulau Pinang.

Gendang sudah dipalu, tapi pahat masih berbunyi. Selepas isu ‘kehodohanan’ logo, kedengaran pula isu ‘lewat dan plagiat’. Walau inisiatif menggantikan logo awal menggambarkan dasar keterbukaan Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (Motac), segelintir warga maya menjadi ‘pembunuh’ bukan pengkritik.

Hakikatnya, rakyat perlu sedar ekonomi negara tidak terbina melalui luahan atau ludahan kontroversi, tetapi program konkrit yang memberi manfaat ekonomi dan sosio-budaya kepada semua.

Episod Terbaharu

VM2020, adalah kesinambungan episod kejayaan negara sebelum ini. Sehingga kini, terdapat empat siri Tahun Melawat Malaysia (TMM) telah dijalankan kerajaan. Keempat-empat program ini tidak pernah gagal menujukkan peningkatan kehadiran pelancong.

Bertema ‘Facinating Malaysia. Year of Festivals’, TMM1989 kali pertama merekod jumlah pelancong seramai 7.4 juta daripada 4.8 juta tahun sebelumnya. Untuk TMM1994, kenaikan +10.6 peratus direkod kepada 9.16 juta pelancong.

TMM2007 pula menyaksikan kejayaan luar biasa dengan lonjakan 20.97 juta pelancong, serta pendapatan RM46.1 bilion. Yang terakhir, VMY 2014 mencetak 27.45 juta pelawat, dengan kenaikan +6.7 peratus serta pendapatan RM72 bilion.

Kini objektif kempen TMM2020 jelas. Menjana seramai 30 juta pelancong dengan pendapatan sebanyak RM100 bilion ringgit pada 2020.

Statistik Terkini

Unjuran kedatangan pelancong sehingga Mei tahun ini amat memberangsangkan. Kehadiran pelancong asing meningkat 4.8 peratus, kepada 10.9 juta pelancong berbanding 10.5 juta pada 2018.

Pasaran utama, iaitu negara ASEAN kekal sebagai penyumbang utama dengan kenaikan sebanyak +4.7peratus, sementara pasaran sederhana turut cemerlang dengan peningkatan sebanyak +7.6 peratus.

Begitupun, pasaran jarak jauh gelincir sebanyak -0.2 peratus, terpalit faktor kekurangan kerusi penumpang asbab syarikat penerbangan yang terbatas.

Sebahagian ekonomis berpendapat, di sinilah nanti strategi Tourism Malaysia akan galak teruji, memandangkan pasaran ini menyediakan pulangan pendapatan yang tinggi, tetapi terhalang dengan pelbagai faktor yang tidak boleh diselesai semalamam.

Strategi Awal

Begitupun, usaha awal telah dijalankan melalui kerjasama Joint International Tourism Development Program (JITDP) oleh Tourism Malaysia dan MAHB, untuk ‘meminang’ syarikat penerbangan melalui imbuhan dan fleksibiliti syarat.

Dengan perkongsian dana tahunan RM6 ke 10 juta, penerbangan sulung (inaugural) dan penerbangan sewa khas (chartered) kini bercambah sedikit demi sedikit merancakkan destinasi seperti Kota Kinabalu, Johor Bharu/Desaru, Langkawi dan kawasan lain.

Tindakan pantas Sepang International Circuit (SIC) mencari galang ganti F1 menyaksikan dua kejuaraan dunia motosikal EWC dan kereta lumba WTCR bertamu kali pertama di Sepang, Disember nanti.

Disasarkan 30 peratus pelancong asing dari jangkaan 30,000 pengunjung akan menyesakkan litar itu, sementara kerjasama Eurosport pula menyaksikan nilai liputan sebanyak RM234 juta.

Memang F1 meninggalkan lompong yang besar, tetapi Malaysia harus kekal melihat potensi untuk membawa kembali acara itu satu hari nanti.

Pujian harus juga diberikan kepada Kementerian Kewangan dan MOTAC bila mana awal-awal lagi menurunkan geran Galakan Melancong Malaysia (GAMELAN Malaysia).

Tabung khas bernilai RM5 juta itu akan dihulur kepada tujuh kategori pihak berkepentingan yang memohon, antaranya kepada persatuan atau agensi pelancongan, pengusaha penginapan berdaftar, persatuan beli belah atau persatuan minat khas (niche) dengan syarat dan kelayakan.

Cabaran

Cabaran pelancongan negara kini muncul dalam pelbagai bentuk. Biarpun jumlah pelancong bertambah, operator hotel utama mengeluh kerana premis mereka tidak menjadi tumpuan.

Dianggarkan berjuta pelancong lari ke inap desa ‘jadian’, penginapan alternatif seperti Airbnb, khidmat-sewa-inap atau hotel bajet. Tawaran fasiliti minimal, harga murah dan muncul di kawasan strategik sememangnya memikat ramai pelancong.

Di sini juga, kerajaan menanggung ‘kerugian’ kerana tiada cukai pelancongan dapat dikenakan mengikut Akta Pelancongan 2017.

Melihat isu ini akan membiak, sejak awal Airbnb mahu MOTAC dan PBT menyediakan garis panduan yang jelas untuk hampir 40,000 senarai penyewa di Malaysia (2018).

Memetik Asia Nikkei Review, undang-undang 2018 Jepun menyebabkan Airbnb kehilangan 80 peratus penyewa. Ia merencatkan pendapatan syarikat itu, serta membatalkan banyak tempahan dengan ramai pelanggan yang marah.

Kini mengikut Agensi Pelancongan Jepun (JTA) terdapat hanya 14,701 minpaku, atau ‘rumah sewa’, jumlah yang sangat rendah berbanding senarai awal Airbnb.

Jepun bersiap memperkemas undang-undang sewa inap, menjelang Piala Dunia Ragbi 2019 dan Olimpik musim panas 2020, walaupun kesan pemulihan menyaksikan harga sewa inap meningkat tinggi.

Selain akta, pelancongan juga berterusan menghadapi cabaran asas seperti penguatkuasaan, mutu khidmat serta kualiti penyampaian termasuk kebersihan dan bolehguna.

Masih kedengaran lagi wujud sendiket mencuri di KLIA, hatta di dalam bilik berlepas. Rentetan ketegangan sistem teksi lama dan alternatif, muncul pula teksi sapu dengan aplikasi klon.

Isu abadi ‘pemandu pelancong tidak bertauliah’ juga masih dalam senarai panas. Dalam isu mutu khidmat, Thailand contohnya, sentiasa menggalakkan rakyatnya sendiri berbanding menggaji warga asing terutama di barisan depan, kerana mahu mengekalkan nilai budaya tempatan.

Menjelang tahun 2020, sememangnya peranan penguat kuasa serta pihak berkuasa tempatan akan menjadi sangat sentral, terutama dalam penguatkuasaan dan penyediaan fasiliti.

Sikap dan inisiatif ‘Think Tourism’ juga wajar menjalar kepada masyarakat. TMM2020 nanti, diharap jangan ada lagi pelancong yang mati dilanggar hanya kerana beza budaya - bukan beza undang-undang - bila cuba melintas zebra crossing contohnya.

Menilai Promosi

Pelbagai teknik, strategi serta model juga tagline digunakan dalam kempen pelancongan di serata dunia.

Pada 2010 sehingga 2012, Korea Selatan umpamanya, menjadikan dua tahun sebagai jangkamasa kempen. !ncredible !ndia (2002) pula kempen skala panjang, tetapi konsisten dengan imej warna-warni, sehingga berjaya mempengaruh Coldplay dalam klip video ‘Hymn For the Weekend’.

Tahun Melawat Indonesia kedua pada 2008 – dengan logo Wonderful Indonesia dan Garuda - berjaya menapis persepsi negatif hasil malapetaka Gunung Merapi serta beberapa peristiwa pengeboman.

Thailand pula melalui Amazing Thailand tahun 1999 berjaya mencapai 3.48 juta pelancong (+23.6 peratus), turut dikaji daripada segi sosio-budaya dan geo-politik.

Menjelang kempen, menurut penulis Imtiaz Muqbil dalam Travel Impact Newswire (2007), politik Thailand galak bergolak dengan Raja mengetuai kerajaan, dan senator Tourism Authority of Thailand (TAT) di ambang peralihan kuasa.

Bagaimanapun, kempen itu bukan sahaja berjaya dari segi objektif niaga, tapi dilihat sebagai program yang dapat menyatukan pecahan masyarakat di bawah satu matlamat lalu menyatukan negara itu.

Kebetulan bagi Malaysia yang baru melalui pilihan raya, 2020 ini tentunya dinilai sebagai satu program kerajaan baru yang bakal ditilik oleh kawan dan lawan.

Tidak semestinya kempen nasional laku keras. Tahun Melawat Laos 2018 hanya menerima 4.8 juta pelancong - kurang dari sasaran 5.2 juta pelancong – biarpun unjuran naik +8.2 peratus, dengan pendapatan sebanyak $AS755 juta (+17 peratus).

Selain itu, strategi Visit Laos-China Year 2019 dilihat taktik baru untuk lonjakan kedua pelancongan negara itu.

Tahun ini, biarpun menjengah suku ketiga, Tahun Melawat Vietnam agak hambar dari segi publisiti.

Strateginya tertumpu kepada daerah Khanh Hoa, tuan rumah kepada Festival Laut Nha Trang-Khanh Hoa serta acara Miss Universe sebagai tarikan utama.

Misi Nasional Di sebalik pelancaran VM2020, ada amanat besar disampaikan oleh YAB Perdana Menteri yang berharap bahawa kempen ini diarak sebagai misi nasional. Titik.

Maksud yang amat jelas ini merupakan panduan bahawa beban kempen ini bukan akan digalas oleh satu agensi, tetapi sektor swasta dan rakyat perlu berganding bahu mempromosi, merai pelancong, menjaga kelestarian dan kebersihan alam semula jadi dalam budaya harmoni. Itulah harapannya!

Nyata, beberapa bulan akhir ini, pengisian VM2020 akan menjadi penantian serta dipantau oleh rakyat. Misi kali kelima ini membawa harapan lebih besar saat ekonomi teroleng-oleng.

Apapun, harapan juga perlu diserta doa kerana Dialah yang memakmurkan – bukan gambar kenyalang atau apa.

Hafezin Khadiri

Bekas diplomat dan menulis rencam genre.

*Penafian: Artikel ini merupakan pandangan peribadi penulis dan tidak mencerminkan pendirian Utusan.