Menurut Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Liow Tiong Lai, sistem integrasi tiket tersebut melibatkan semua perkhidmatan rel termasuk projek Rel Berkelajuan Tinggi (HSR) Malaysia-Singapura dan projek Laluan Kereta Api Pantai Timur (ECRL) yang menghubungkan Pantai Timur dengan Lembah Klang.

"Sistem ini saling melengkapi antara perkhidmatan rel dan mudah untuk penumpang melakukan perjalanan dengan menggunakan hanya satu tiket," kata Liow selepas merasmikan Mural di stesen LRT Ampang Park, di sini hari ini.

Liow berkata, dua pengendali terbesar perkhidmatan rel, Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB), yang mengendalikan perkhidmatan Komuter dan pengendali sistem Transit Aliran Ringan (LRT), Prasarana Malaysia Berhad (Prasarana) sudah mengadakan perbincangan ke arah mewujudkan sistem tersebut.

Bagaimanapun, beliau berkata, ada beberapa isu perlu diselesaikan terlebih dahulu berikutan kedua-dua pengendali tersebut mempunyai sistem tiket yang berlainan.

Sistem integrasi tiket tersebut merupakan inisiatif Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) sebagai salah satu transformasi kerajaan memperbaiki kecekapan pengangkutan awam darat, sekali gus meningkatkan keselesaan pengguna.

Mengenai majlis, Liow berkata, seni mural yang dilakukan oleh beberapa pelajar kolej pada dinding stesen LRT berkenaan mencerminkan kewujudan pelbagai budaya dan kepelbagaian masyarakat Malaysia.

Beliau berkata, mural tersebut adalah salah satu kaedah membantu menyatukan pelbagai lapisan masyarakat daripada berbilang kaum dan bangsa di negara ini.

"Melalui seni mural ini, kita akan dapat mengekalkan tradisi dan budaya kita," katanya. - BERNAMA