Menjadi misi saya untuk menyebarkan keamanan ke seluruh dunia. Malangnya, saya perlu berdepan dengan pengkritik yang cuba menghalang saya daripada menjalankan misi saya.

Seperti yang anda perhatikan sejak beberapa hari kebelakangan ini, saya dituduh menyebabkan masalah perkauman di negara ini dan pengkritik saya telah menggunakan ayat terpilih yang diambil dari konteks dan menambah fabrikasi aneh ke dalamnya.

Hari ini, saya telah menjelaskan pendirian saya kepada polis. Walau bagaimanapun, saya sedih apabila episod ini telah menyebabkan ramai orang bukan Islam memikirkan saya sebagai seorang perkauman.

Ia juga membimbangkan saya kerana mereka yang terluka tidak pernah mendengar ucapan saya tetapi berdasarkan tanggapan mereka mengenai petikan di luar konteks saya.

Itulah sebab untuk saya khuatir kerana ia membawa bahaya kepada imej Islam dan berfungsi untuk memaksa orang menjauhinya.

Rasisme adalah kejahatan yang saya tegaskan, sama seperti al-Quran, dan ia adalah bertentangan dengan segala yang saya berdiri sebagai pendakwah Islam.

Nabi Muhammad berkata dalam haji perpisahannya, "Tidak ada Arab yang lebih unggul dari bukan Arab, ataupun bukan orang Arab yang bukan Arab. Orang putih tidak lebih baik daripada hitam, tidak juga orang kulit hitam yang lebih putih daripada putih".

Allah berfirman, "Wahai manusia! Kami menciptakan kamu dari satu pasangan laki-laki dan seorang perempuan, dan menjadikan kamu menjadi bangsa dan suku, supaya kamu saling kenal (bukan dengan kamu). Sesungguhnya kamu yang paling dihormati di sisi pandangan Allah Ta'ala adalah orang yang paling saleh dari kamu. Dan Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mengetahui." (al-Quran 49:13)

Walaupun saya telah menjelaskan, saya minta maaf kepada semua orang yang merasa terluka berikutan salah faham ini. Saya tidak mahu mana-mana daripada anda menyimpan perasaan tidak senang terhadap saya. Bukan niat saya untuk mengganggu mana-mana individu atau masyarakat. Ia bertentangan dengan prinsip-prinsip asas Islam dan saya ingin memohon maaf atas salah faham ini.

Pada masa yang sama, saya juga ingin membuat rayuan dengan rasa rendah hati kepada anda semua, terutamanya kepada orang bukan Islam. Sila luangkan masa untuk mendengar ucapan saya secara keseluruhannya. Syarahan saya di YouTube, Peace TV, dan aplikasi mudah alih TV Peace.

Akhir sekali, saya sangat tersentuh oleh beratus-ratus ribu orang yang menyokong saya. Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada anda semua. Jazaak Allaahu Khairan. Semoga Allah membalas semua kamu dengan yang terbaik.

* Artikel ini merupakan kenyataan penuh Dr. Zakir Naik

* Artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak semestinya mencerminkan pendirian Utusan Malaysia dan Utusan Online