Setiausaha Agung Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC), J. Solomon berkata, inisiatif itu mampu mengelakkan kes pen­deraan pembantu rumah sehingga mengakibatkan kehilangan nyawa berlaku seperti di Pulau Pinang, semalam.

“Selain daripada saringan tangga gaji, pemeriksaan kesihatan amat penting dilakukan terhadap majikan sekiranya mereka mahu menggaji pembantu rumah.

“Jika majikan tersebut gagal melepasi kriteria yang ditetapkan ter­utamanya dari segi kesihatan mental, pihak berkenaan perlu menyenarai hitam mereka bagi mengelakkan sebarang kejadian dera berlaku,” katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia, di sini, hari ini.

Sementara itu, Presiden Persatuan Majikan Amah Malaysia (Mama), Engku Ahmad Fauzi Engku Muhsein berkata, kerajaan perlu mewujudkan satu agensi khas untuk memantau keadaan pembantu rumah dan memastikan mereka berada dalam kea­daan baik tanpa ditindas oleh majikan.

Katanya, pemantau­an itu perlu dilakukan sekurang-ku­rang­nya sebulan sekali dan ia membolehkan sebarang konflik antara ma­jikan dengan pembantu rumah dapat diselesaikan oleh orang tengah.

Dalam pada itu, Pre­siden Persatuan Agensi Pembantu Rumah Asing Malaysia (PAPA), Jeffrey Foo berkata, setiap agensi yang menguruskan pembantu rumah perlu melakukan pemantauan di rumah majikan mereka bagi memastikan tiada sebarang kes dera berlaku.

Katanya, pemantauan kebajikan pembantu rumah di tempat kerja oleh majikan masih belum diwajibkan setakat ini.