Menterinya, Dr. A. Xavier Jayakumar berkata, kenaikan tarif air perlu dilaksanakan bagi memastikan pengguna terus mendapat bekalan air berkualiti pada masa depan.

Kata beliau, kerajaan tidak mampu lagi menampung kos penyelenggaraan air negara ini menggunakan kadar bayaran yang ditetapkan kira-kira 25 tahun lalu.

“Saya melihat banyak kerajaan negeri bersetuju namun ada satu dua negeri yang belum setuju lagi. Kita akan bincang dengan mereka mengenai isu tarif air.

“Kami bukan mahu bebankan mana-mana pihak. Kita perlu faham kalau nak air bersih, kita harus berbelanja untuk mendapatkannya.

“Untuk 20 tahun sebelum ini tiada perbelanjaan yang dilakukan kerana ada percanggahan mengenai sistem air antara kerajaan negeri, kerajaan Persekutuan dan Suruhanjaya Perkhid­matan Air Negara (SPAN),” katanya dalam sidang akhbar Majlis Pemeteraian Memorandum Persefahaman (MoU) antara Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM) dengan Indah Water Konsortium (IWK) di sini hari ini.

Yang turut hadir Ketua Pe­ngarah FRIM, Datuk Dr. Abd Latif Mohmod dan Ketua Pegawai Eksekutif IWK, Faizal Othman.

Sebelum ini, media me­laporkan Xavier berkata, kadar tarif air mungkin akan dinaikkan secara ber­peringkat tahun ini se­laras dengan usaha kerajaan untuk menstruktur semula industri perkhidmatan bekalan air di negara ini.

Setakat ini, Pulau Pinang mengesahkan tarif air negeri itu naik hingga 20 peratus, Negeri Sembilan, Perak dan Selangor masih mengkaji kesan kepada pengguna manakala Johor dan Sabah tidak akan menaikkan kadar utiliti itu.