MUKADIMAH

Di tahun pertama menjadi Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Mahathir Mohamad telah memperkenalkan suntikan-suntikan mengejutnya hingga menimbulkan berbagai kejutan. Kad perakam waktu, tanda nama, isytihar harta, Dasar Pandang ke Timur, kereta Malaysia, tidak beri keistimewaan pada barang British dan macam-macam lagi hingga membuatkan setiap kali beliau membuka mulut orang akan berkata, "apa pula kali ini?"

Pada hari ini genap dua tahun beliau menjadi Perdana Menteri. Dan sempena dengan itu, beliau telah bersetuju memberikan temuramah khas kepada Utusan Malaysia bersama wartawan dari Bernama dan The New Straits Times, berikut ialah hasil temuramah tersebut.

Soalan: Semasa memberi temu ramah sempena ulang tahun pertama, Datuk Seri berkata kesan di masa itu yang dapat dirasakan ialah rakyat telah dapat merasakan yang terdapat percubaan untuk membuat sesuatu yang baik. Apa pula kesan yang dapat Datuk Seri rasakan setahun kemudiannya?

Dr. Mahathir : Saya dapati kesedaran banyak terdapat mengenai dasar-dasar ini berasaskan Dasar Ekonomi Baru (DEB) dan sebagainya. Kita dapati umpamanya di kalangan peniaga-peniaga dan pengusaha-pengusaha sudah ada satu kesedaran berkenaan produktiviti. Sebab itulah mereka mengadakan seminar-seminar berkenaan dengan produktiviti. Ada juga seminar dan percubaan untuk mengetahui lebih banyak berkenaan dengan cara-cara yang digunakan oleh negara-negara Timur selaras dengan Dasar Pandang ke Timur kita. Nampaknya kalangan peniaga dan pengusaha berminat.

Juga kita dapati di kalangan pegawai-pegawai kerajaan timbul satu kesedaran ingin mengetahui dengan lebih terperinci dasar-dasar baharu kerajaan dan mengambil tindakan untuk melaksanakannya. Di antaranya perkara-perkara penting yang saya fikir terdapat di kalangan pegawai-pegawai ialah satu usaha untuk mengadakan manual of procedures dan desk files. Ini merupakan alat pengurusan yang penting. Jadi saya berpendapat sudah timbul satu kesedaran yang nyata di kalangan pihak swasta dan kerajaan tentang betapa pentingnya kita berusaha lebih kuat lagi memajukan negara. Jadi daripada segi itu saya fikir pada peningkatan daripada apa yang telah kita dapati setahun lepas perubahan-perubahan ini disyorkan.

Segala perubahan yang cuba dibawakan ini nampaknya lebih ditumpukan kepada orang dewasa. Bagaimana dengan golongan muda, mereka yang berada di bangku sekolah umpamanya?

Secara spesifik tidak ada dasar untuk membawa perubahan kepada golongan ini, kerana masalah yang akan timbul ialah untuk menyedarkan kanak-kanak sekolah, kita terlebih dahulu perlu sedarkan guru-guru, sebab guru-gurulah yang akan menyampaikan segala maklumat yang kita perlukan untuk membentuk peribadi yang baru di kalangan murid-murid. Ini akan kita usahakan kemudian apabila kita dapat yakinkan guru-guru tentang dasar baharu kerajaan. Sudah tentu murid-murid sekolah ini akan memain peranan yang penting kemudian hari. Tetapi peranan yang penting sekali ialah orang-orang dewasa sekarang ini sama ada mereka serapkan atau tidak nilai-nilai baru yang kita syorkan ini.

Bagaimana tentang perubahan sikap penduduk luar bandar? Di masa lalu Datuk Seri pernah menimbulkan tentang dole mentality di kalangan rakyat luar bandar. Dalam tempoh setahun ini adakah nampak apa-apa perubahan?

Tidak menyeluruh, tetapi perubahan sikap bukanlah sesuatu yang mudah dilakukan kerana sebenarnya ia merupakan satu perubahan kebudayaan. Dan kebudayaan tidak mudah diubah melainkan ianya mengambil masa yang panjang. Walaupun demikian kita dapati di kalangan penduduk luar bandar sudah timbul satu kesedaran tentang apakah sikap yang baik untuk mereka. Umpamanya di Perlis telah ada satu syor yang dibuat oleh orang-orang kampung yang menentang mentaliti masyarakat subsidi. Mereka tidak bersetuju dengan cara yang selalu dapat subsidi. Ini adalah satu perkara yang kita tidak fikir dahulu kerana dahulu kita memang memupuk satu perasaan suka bergantung kepada orang lain. Tetapi sekarang ini mereka itu sedar bahawa kalau mereka terlalu bergantung kepada kerajaan, umpamanya, mereka tidak mungkin akan berdikari dan tidak mungkin bersaing, berbanding dengan orang lain. Jadi kalau kita dapati ini berlaku di kalangan orang lain terdapat sifat yang semacam ini. Dan ini adalah satu perubahan yang baik.

Beberapa inisiatif Datuk Seri yang baharu dibentangkan kadangkala nampaknya tidak difahami oleh kakitangan kerajaan, termasuk para menteri sendiri, apatah lagi oleh masyarakat. Apakah ini bermakna pihak kabinet dan pegawai tidak meneliti satu-satu dasar terlebih dahulu?.

Penelitian memang ada, tetapi walaupun penerangan dibuat akan ada perkara–perkara maklumat yang tidak mungkin difahami oleh orang-orang tertentu, jika mereka tidak memenuhi masalah ini. Umpamanya saya telah jelaskan berkenaan dengan Persyarikatan Malaysia di televisyen dan ramai juga yang telah melihat dan mendengar penjelasan ini, tetapi apabila saya bercakap dengan orang yang mendengar ini saya masih dapati bahawa mereka tidak faham. Dan ini kalau ianya berlaku di kalangan menteri pun ianya bukanlah satu perkara yang ganjil kerana tiap-tiap satu dasar itu mempunyai bermacam liku yang perlu dijelaskan. Adalah mudah kita mengumpulkan semua fikiran ini dalam satu slogan misalnya kita kata Dasar Pandang ke Timur sahaja mereka mungkin membuat tafsiran mengikut pendapat mereka dan kadang-kadang fikiran ini tidak tepat. Jadi kita perlu jelaskan apa ianya Dasar Pandang ke Timur, mungkin ada masalah lain pula yang timbul kemudian perlu diperjelaskan lagi. Proses penjelasan ini mestilah dihuraikan sepanjang masa sehingga kita dapat tentukan bahawa konsep ini difahami dari segi maklumatnya.

Umpamanya kita semua faham pandang ke Timur bermakna pandang ke Jepun dan Korea Selatan. Tetapi apa yang kita nak pandang itu? Adakah kita nak pandang tentang amalan orang-orang Jepun bunuh diri seumpamanya? Itu kita tidak berminat, sebaliknya kita ingin melihat cara mereka bekerja. Setelah kita kata cara mereka bekerja, apa dia lepas itu pula? Dan mungkin ada cara-cara yang tidak sesuai dan ada yang sesuai. Daripada itu semakin lama kita mendalami masalah ini makin kita memahami apa ianya dasar yang baru dibentuk ini.

Bahkan saya sendiri pun, yang mengesyorkan dasar ini, kadang-kadang tidak terlihat sudut-sudut yang terlindung daripada saya pada mulanya dan ini apabila di bangkitkan kemudiannya dan terpaksa saya pula memikirkan perkara ini dan membincang, mengulas dan membuat penentuan apa ianya sikap kita terhadap perkara-perkara yang lengkap itu.

Dr. Mahathir Mohamad ketika merasmikan Ibu pejabat Felda di Kuala
Dr. Mahathir Mohamad ketika merasmikan Ibu pejabat Felda di Kuala Lumpur pada 9 Oktober 1983. Turut sama ialah Menteri Kemajuan Tanah dan Kemajuan Wilayah Datuk Rais Yatim (kiri sekali). - ARKIB UTUSAN 

Apakah prosesnya sebelum satu-satu inisiatif itu dibuat? Apakah sesuatu dasar baharu itu dibuat semata-mata oleh fikiran Dr. Mahathir?.

Mungkin ianya berasaskan daripada fikiran dan pendapat saya, tetapi dia hendaklah mendapat persetujuan dan penerimaan oleh rakan-rakan saya dalam kabinet, kadang-kadang rakan-rakan saya dalam parti juga. Lepas itu saya umumkan, tetapi selepas itu timbul lagi masalah lain yang perlu dijelaskan. Sebab itu gambaran diberi seolah-olah tidak ada penelitian yang mendalam, tidak mungkin kita dapat melihat sesuatu itu dengan sepenuhnya, melainkan ada orang lain yang akan menimbulkan nya, orang yang asing, iaitu sebelah yang tidak mengambil bahagian dalam penentuan ini, yang akan melihat masalah yang perlu dikaji ataupun diteliti.

Tetapi timbul masalah, jika orang luar timbulkan pandangan mereka selepas inisiatif diambil, mereka akan diserang kembali termasuk para intelektual. Datuk Seri sendiri telah berkata ‘para pengkritik yang tidak membina’. Jadi jika iklim begini terdapat, mungkin orang luar takut untuk memberi kritik-kritik mereka.

Seperti mana saya juga, kalau saya ‘buat dasar’ orang lain boleh kritik dan kalau orang lain mengkritik saya, saya pun berhak mengkritik mereka. Itu saja. Apa yang saya kata ialah kritik itu patutlah membina. Jangan kita buat kritik tanpa memberi alternatif. Soal alternatif ini penting. Kalau kita kata jangan buat itu dan jangan buat ini, lepas itu kita tidak buat apalah. Jadi kalau kita tidak buat apa kita tidak dapat mengatasi masalah kita.

Datuk Seri, salah satu arahan Datuk Seri yang awal sekali ialah supaya menteri-menteri, Menteri-menteri Besar dan Exco tidak melibatkan diri dalam perniagaan. Tetapi kira-kira beberapa bulan lalu Datuk Seri mengulangi lagi amanat ini semasa berucap di Sungai Petani. Kenapakah perlu Datuk Seri mengulangi arahan itu, malah dalam nada yang lebih keras lagi?.

Ini oleh sebab saya mendapat maklumat bahawa masih ada yang tidak patuh pada arahan ini. Sebab itulah saya terpaksa tinggalkan sekali lagi. Dan ini disusuli dengan satu surat pekeliling kepada semua ahli majlis supaya mereka menghentikan segala kegiatan perniagaan sebelum saya mengambil tindakan disiplin.

Dalam temu ramah lalu kita bicarakan soal rasuah. Walaupun kerajaan cuba hapuskan rasuah atau menghadkanya, nampaknya jumlah orang-orang yang ditangkap dan dihadapkan ke mahkamah semakin berkurang dan terhad pula kepada orang-orang yang masih boleh kita anggap sebagai orang kecil. Apakah Datuk Seri berpuas hati dengan kejayaan kita memerangi rasuah?.

Saya tidak pernah berpuas hati. Tetapi satu hakikat yang saya terpaksa terima ialah kita tidak boleh mendakwa seseorang tanpa bukti yang cukup jelas yang boleh diterima oleh mahkamah. Banyak tuduhan dibuat terutamanya kepada orang-orang yang besar oleh kerana kita berpendapat tiap-tiap seorang daripada kita mempunyai satu perasaan ‘dendam’ juga dalam perkara ini, iaitu kalau orang besar Itu, kalau boleh runtunkan dia turun, alangkah sedapnya.

Jadi kita tidak puas hati kerana kita tidak dapat tarik dia turun. Jadi kita cari kesalahannya, kita buat tuduhan. Kalau setakat tuduhan sahaja, kita tidak boleh ambil tindakan. Baru-baru ini kita baca dalam surat khabar, ada rasuah di sana ada rasuah di sini dan setiap kali kita dapat tuduhan ini kita buat penyiasatan, tetapi kita tidak dapat bukti yang membolehkan kita ambil tindakan.

Adalah tidak adil semata-mata kerana orang itu orang besar dan kerana kita hendak jerung ini, maka kita tidak peduli sama ada besar ataupun tidak kita bawa kes itu, mungkin kita akan kalah dalam mahkamah. Kita menyeksa orang yang mungkin tidak konservatif.

Apakah Datuk Seri yakin syarikat Malaysia mempunyai modal mencukupi untuk pelaburan yang demikian besar, terutama bagi pelaburan untuk pembangunan sosial seperti jalan raya, keretapi, pelaburan. Adakah Datuk fikir mereka akan mengambil risiko ini?

Saya fikir, dalam setengah kes saya yakin. Tetapi dalam setengah kes memanglah, umpamanya, dalam pembinaan jalan raya, di mana kita tidak akan memperoleh pendapatan yang mencukupi, sekalipun hanya untuk memelihara jalan-jalan raya secara pungutan tol. Pungutan tol di Malaysia adalah sangat rendah iaitu hanya satu persepuluh daripada apa yang dikutip di Jepun.

Jepun mempunyai lebih banyak jumlah kenderaan, sedangkan jumlah kenderaan kita sangat kecil. Sebab itu kita tidak dapat memelihara jalan melalui kutipan tol. Sudah tentu tidak ada syarikat swasta yang mahu melabur dalam pembinaan jalan raya. Akan tetapi dalam projek pelaburan misalnya, kita boleh serahkan kepada pihak swasta dengan perniagaan tidak sahaja syarikat Malaysia, tetapi juga syarikat asing. Sebenarnya kita boleh membenarkan penglibatan pihak asing hingga ke 40 peratus dalam sektor ini, sebagai sebahagiannya kerana pengaliran masuk modal asing dan juga pengaliran masuk pengetahuan teknologi, kepakaran pengurusan, dengan syarat kita memilih syarikat asing yang baik kita jadi kita boleh membenarkan 30 peratus perkhidmatan asing dan 70 peratus syarikat Malaysia dengan peratus yang memuaskan dari Bumiputera aktif.

Saya fikir mereka akan dapat mengambil bahagian dalam projek begini dengan syarat kita rangkakan projek tersebut hingga membolehkan mereka bergerak maju bagi mendapat kembali kos yang mereka belanjakan. Ianya tidak mustahil untuk dilakukan, termasuk telekom, kereta api, agar tidak mustahil diserahkan kepada syarikat swasta.

Dr. Mahathir Mohamad memberi pendapat beliau tentang model bangunan
Dr. Mahathir Mohamad memberi pendapat beliau tentang model bangunan Permodalan Nasional Berhad (PNB) di Jalan Tun Razak, Kuala Lumpur pada 6 November 1983. - ARKIB UTUSAN

Tidakkah ini akan akan menaikkan kadar bayaran yang akan terpaksa ditanggung oleh orang ramai yang menggunakan kemudahan-kemudahan seperti pelabuhan yang dikendalikan oleh pihak swasta. Mereka akan kenakan bayaran untuk setiap perkhidmatan dan bayaran ini akan ditanggung oleh pengguna, yang bermakna menaikkan kos kepada pengguna?.

Dalam apa cara sekalipun pengguna kena juga membayarnya. Sama ada mereka membayar melalui kerajaan (cukai), di mana kerajaan mengendalikan pelabuhan dengan sentiasa menanggung rugi, dan dengan itu sebahagian mereka yang tidak gunakan pelabuhan tetap juga menanggung beban. Ataupun mereka membayar perkhidmatan sepadan dengan perkhidmatan yang diperoleh. Tidak bermakna jika kita serahkan kepada sektor swasta,bayaran perkhidmatan akan naik. Setengah daripada kemudahan-kemudahan ini masih tetap dijaga oleh kerajaan dan kita pastikan siapa yang akan mendapat faedah.

Jika tidak, kerajaan akan bersaing dengan sektor swasta dan sektor swasta sudah tentu tidak mahu rugi, jadi mereka terpaksa mengendalikan pelabuhan yang cekap, sekiranya lah mereka memang bersungguh-sungguh mahu menguruskan pelabuhan. Dan kerajaan fikir hal ini akan dapat dilakukan. Mari kita ambil satu contoh iaitu sekarang ini kerajaan telah membenarkan sebuah syarikat swasta memasuki perkhidmatan kontena dan saya fikir mereka telah menjalankan perniagaan dengan baik. Mereka tidak mengenakan bayaran berlebihan kepada sesiapa juga, malah ramai yang suka menggunakan syarikat ini daripada Kontena Nasional yang asal. Jadi kita lihat bagaimana persaingan membawa kebaikan.

Apakah konsep penswastaan akan menjamin matlamat DEB dapat dicapai?

Kerajaan berpendapat, kita dapat melaksanakan konsep penswastaan tanpa menjejaskan matlamat DEB. Sudah tentu kita tidak akan terburu-buru melaksanakannya. Setiap kes akan dikaji secara teliti, daripada segi faedahnya (merits) dari segi penyertaan, dari segi faedah kepada orang ramai, faedah kepada kerajaan dan kepada negara secara keseluruhannya.

Kita tidak akan berkata penswastaan, dan kita terus serahkan bulat-bulat begitu sahaja. Kerajaan tidak akan melakukan begitu. Kita akan mengkaji secara teliti dan jika kita mendapati ianya tidak bercanggah dengan DEB dan memberi faedah kepada rakyat, ya kita akan lakukan.

Kerajaan tidak akan memberi pihak swasta sepenuh kebebasan, tetapi akan diadakan beberapa garis panduan dan peraturan?

Saya ingin tegaskan, jika kita berikan Rangkaian Ketiga televisyen kepada pihak swasta, tidak bermakna mereka boleh menayangkan filem-filem lucah. Malah Rediffusion, siaran beritanya ialah siaran berita Radio Malaysia. Jadi apa yang tidak baiknya di sini? Kawalan tetap di tangan kerajaan. Setengah dari kandungannya barangkali dari kerajaan, tetapi pengurusan dijalankan oleh pihak swasta.

Adakah lain-lain bidang juga akan diserahkan kepada swasta seperti MAS dan MISC? Jika tidak seluruhnya, sekurang-kurangnya pengurusan diserahkan kepada pihak swasta.

Kita melihat dalam semua bidang. Malah setengahnya kita telah namakan, setengah nya lagi kita tunggu pihak swasta atau orang ramai membuat cadangan. Sesiapa juga yang mempunyai idea tentang bagaimana mereka boleh mengambil bahagian, bagaimana mereka boleh membuat keuntungan daripada pandangan kerajaan, maka kami sedia menimbangkan. Jadi kita tidak menghadkan pengawasan ini kepada dua atau tiga bidang sahaja. Kita bersikap terbuka kepada apa juga cadangan. Jika anda ingin mengambil MAS dan buktikan kepada kerajaan yang anda boleh kendaliannya secara lebih baik, ya sudah tentu anda boleh mengendalikan nya.

Sekarang ini telah terdapat syarikat bumiputera yang boleh mengambil bahagian, apakah Datuk maksudkan yang Datuk Seri berpuas hati dengan pencapaian DEB?

Kita adalah terkebelakang daripada matlamat. Ianya disebabkan oleh kemelesetan. Kita sepatutnya boleh mencapai matlamatnya, sekiranya tidak ada kemelesetan. Jadi saya lebih suka berkata yang saya tidak berpuas hati. Akan tetapi saya berpuas hati juga setakat pencapaian sekarang dalam konteks kemelesetan.

Datuk Seri, ada pihak yang berkata, sesetengah golongan iaitu kelas atasan dan diraja yang mendapat manfaat besar daripada DEB berbanding dengan rakyat lain. Apakah boleh kita katakan ini adalah tren yang tidak sihat yang boleh melahirkan konflik kelas dalam kalangan orang Melayu? Apa pendapat Datuk Seri?

Tidak demikian, kecuali anda maksudkan DEB sebagai bisnes. DEB sebenarnya tidak hanya bisnes, pelajaran juga sebahagian daripada DEB. Peluang melanjutkan pelajaran bagi rakyat miskin di negara ini telah diperluas oleh DEB. Malah mereka yang dikatakan kelas atasan sebenarnya merupakan kelas bawahan Melayu.

Kenapa kita harus berkata anda mesti mencapai taraf itu sahaja dan tidak lebih tinggi lagi? Ramai juga mereka yang kaya sekarang ini bermula daripada miskin. Salah seorang ahli peniaga Melayu yang berjaya sekarang ini ialah anak bekas pemandu kepada tauke lombong British. Beliau semasa kecilnya tinggal dalam garaj kereta di rumah “tuan” yang letaknya tidak begitu jauh dari sini (Parlimen).

Tetapi sekarang ini beliau adalah usahawan yang berjaya dan kaya. Jadi bagaimana kita katakan beliau ini kelas atasan? Kalau beliau mendapat faedah menerusi DEB kenapa kita mesti kesali? Lagi pula apakah kita hanya mahu melihat di bawah DEB orang-orang Melayu hanya mencapai kelas menengah sahaja? Kenapa tidak kelas atasan, malah lebih atas lagi?.

Malah apabila kita bercakap tentang kelas dalam masyarakat, ianya tidak relevan sama sekali dalam konteks Malaysia. Malaysia bukanlah class conscious. Kita tidak begitu class conscious. Sudah tentu kebanyakan suka bergerak ke sana ke mari dengan kereta mereka, malah siswazah yang dahulunya mempunyai idea sosialis semasa mereka menjadi pelajar dahulu, sekarang ini mereka memandu kereta yang cantik. Jadi kenapa kita mesti kesali perkara ini? Saya fikir inilah apa yang kita mahukan dan bekerja ke arahnya.

Saya tidak mempunyai perasaan iri hati sekiranya mereka ini menjadi kaya, kerana saya selalu ingat apabila mereka kaya mereka terpaksa menyumbangkan 40 peratus daripada pendapatan mereka kepada orang-orang miskin yang belum lagi naik ke taraf itu. Apa kita nak iri hati, buat apa? Tak apalah dia kaya, kalau orang Cina boleh kaya, orang putih boleh kaya, orang India boleh kaya, kenapa orang Melayu tidak boleh kaya?

Apa yang kita nak fikir sangat pasal ini? Saya tidak nampak hubungannya. Saya tidak peduli jika saya tidak mencapai taraf mereka, tetapi jika ada yang mencapai taraf itu dan saya boleh menolong mereka, saya akan menolongnya. Tidak ada apa yang nak dikesalkan.

Datuk Seri, cakap-cakap sebenarnya bukan sangat tentang soal kelas, tetapi soal golongan diraja yang menyertai perniagaan.

Kalangan diraja juga adalah ahli masyarakat. Hakikat ini kita mesti terima. Sudah tentu kita tidak boleh terima jika mereka menggunakan keistimewaan tertentu, malah untuk rakyat biasa sekalipun, tidak boleh menggunakan keistimewaan tertentu. Tetapi jika mereka menjadi kaya, mengikut secara normal, saya tidak menyesal. Jika mereka menjalankan perniagaan, mereka menanggung risiko, mereka rugi, mereka buat duit, perkara ini adalah normal.

Salah satu matlamat DEB ialah membasmi kemiskinan. Adakah Datuk berpuas hati dengan pencapaian setakat ini?

Dalam hal ini kita mesti mendefinisikan erti kemiskinan. Kita boleh mendefinisikan kemiskinan berdasarkan pendapatan pada paras tertentu dan sesiapa juga di bawah paras itu dikatakan miskin. Dan sudah tentu jika kita menaikkan paras ini, akan sentiasa ada orang yang miskin. Satu lagi definisi ialah kemiskinan totok (absolute poverty), iaitu kemiskinan yang terdapat di sesetengah bandar di Asia, di mana terdapat rakyat tidak mempunyai pakaian untuk dipakai, mereka tidur di kaki lima kedai kerana tidak ada rumah bagi melindungi mereka.

Kemiskinan yang begini tidak berlaku di Malaysia, kecuali orang itu gila dan beliau mengambil keputusan tidur di kaki lima. Tetapi itu pun Jabatan Kebajikan akan datang mengambil beliau untuk ditempatkan di tempat yang lebih selesa.

Jadi kemiskinan totok tidak berlaku di Malaysia, termasuk di kampung-kampung, semata-mata kerana sistem kekeluargaan yang kita amalkan oleh masyarakat kampung. Di bawah sistem ini seorang itu akan menolong jirannya dan kita tidak akan membiarkan jiran-jiran kita mati kebuluran tanpa dipedulikan oleh masyarakat.

Apa yang kerajaan buat ialah berusaha menaikkan kadar pendapatan rakyat di samping menaikkan juga paras garis kemiskinan. Jadi bilangan mereka yang di bawah paras kemiskinan tetap akan besar. Garis ini adalah garis buatan kita kerana kita telah menetapkan target dan kita mahukan rakyat berada di atas garis itu. Tidak syak lagi dalam tempoh pelaksanaan rancangan pembangunan, kita telah dapat mengurangkan kemiskinan dengan nyata nya. Semua orang dapat melihat yang rakyat di Malaysia memakai pakaian yang lebih baik, tinggal dalam rumah yang lebih baik daripada sebelumnya. Ini adalah satu kenyataan.

Lebih banyak rumah didirikan, rumah-rumah kos rendah. Tetapi sudah tentu kita belum dapat membasmi kemiskinan, saya tidak maksudkan kemiskinan totok, tetapi kemiskinan di bawah garisan yang kita buat. Kita tidak berpuas hati dengan matlamat membasmi kemiskinan, sebab itu kita akan terus memerangi kemiskinan.

Tetapi kerajaan seorang sahaja tidak terdaya melaksanakan tanggungjawab ini kerana setiap orang di negara ini boleh keluar ke atas garisan kemiskinan sekiranya beliau sanggup bekerja lebih kuat. Untuk bekerja kuat tidak jadi masalah kerana terdapat banyak pekerjaan, hanya pilihan mereka sahaja. Jika mereka memilih terus berada di takuk mereka, mereka terus mahu melakukan kerja-kerja tradisional mereka, maka mereka terpaksalah menderita disebabkan pilihan mereka itu. - UTUSAN ONLINE

 

  • Wawancara penuh dapat diperoleh dengan melanggani e-paper Utusan Malaysia menerusi www.digital.utusan.com.my atau muat turun aplikasi di Google Play atau App Store