Hakim Datuk Nordin Hassan membuat keputusan itu selepas membenarkan permohonan semakan kehakiman yang difailkan oleh G25 (Kumpulan 25) untuk mencabar perintah pengharaman itu dan mengetepikan keputusan menteri untuk mengharamkan buku itu.

Hakim Nordin dalam keputusannya berkata menteri mesti menunjukkan asas keputusan untuk mengharamkan buku itu sebagaimana dinyatakan dalam perintah berkenaan.

“Ia tidak disebut dalam afidavit menteri, kecuali mereka merujuk pendapat Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim),” kata hakim itu.

Lima jurucakap G25 terdiri Datuk Noor Farida Mohd. Ariffin, 73; Datuk Zainuddeen Abdul Bahari, 75; Tan Sri Mohd. Sheriff Mohd. Kessim, 80; Datuk Latifah Osman Merican, 69; dan Dr. Asma Abdullah, 71, memfailkan permohonan semakan kehakiman pada Oktober 2017, dan menamakan Menteri Dalam Negeri pada masa itu, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi sebagai responden.

Pada 9 Januari 2018, G25 berjaya memperoleh kebenaran untuk semakan semula kehakiman berhubung pengharaman ke atas buku berkenaan.

Mereka diwakili peguam Malik Imtiaz Sarwar, memohon perintah certiorari di bawah Perintah 53, Perkara 8 (2) Peraturan Mahkamah 2012 untuk membatalkan perintah pengharaman itu yang ditandatangani oleh responden pada 27 Julai 2017.

Buku itu yang diterbitkan pada Disember 2015 diisytiharkan sebagai tidak sah oleh Kementerian Dalam Negeri pada 27 Julai 2017. Responden diwakili Peguam Kanan Persekutuan Jamilah Jamil. - BERNAMA