Video muzik kumpulan berkenaan telah tular dengan lebih 6.4 juta tontonan serta berpuluh-puluh ribu ulasan daripada pengguna internet.

Pihak polis kini menunggu untuk mendakwa penulis lirik lagu bertajuk `Prathet Ku Mee’ (Which is My Country) itu yang dimuat naik dalam Youtube pada 22 Oktober lalu.

Jurucakap polis dari Bahagian Pencegahan Jenayah Teknologi, Siriwat Deephor berkata, siasatan sedang dilakukan dan memerlukan tempoh beberapa hari kerana melibatkan isu sensitif.

Beliau berkata, melalui siasatan itu pihaknya akan menentukan sama ada pengguna internet yang berkongsi video terbabit boleh didakwa.

``Jika lagu ini melanggar Akta Jenayah Komputer kerana memuat naik maklumat palsu maka mereka yang berkongsi video ini akan didakwa dan menghadapi hukuman sama seperti mereka yang memuat naik video terbabit,’’ katanya.

Video berlatar belakangkan warna hitam putih itu memaparkan anggota kumpulan `Rap Against Dictatorship’ mengkritik tentera dan rasuah, penapisan serta kekurangan pilihan raya. - AFP