Menurut Ketua NSB, Leftenan Jeneral Sommai Kongvisaisuk, anggotanya merampas 27 guni berisi pelbagai jenis dadah termasuk serbuk dan ketulan heroin, ‘Ice’ (Crystal Methamphetamine) seberat 60 kilogram dan kira-kira 2.7 juta biji tablet Methamphetamine.

“Dalam rondaan malam tadi, anggota NSB bertembung dengan sekumpulan 20 lelaki membawa guni berisi dadah, mencetuskan kejadian berbalas tembakan yang berlangsung kira-kira 20 minit yang mengakibatkan dua penyeludup dadah yang bersenjata api maut,” katanya kepada Bernama di sini, hari ini.

Tiada anggota NSB cedera dalam pertempuran itu yang berlaku di Doi Nanglae, di daerah Mueng di Chiangrai, tidak jauh dari Tachilek di Myanmar.

Keadaan muka bumi bergunung-ganang yang menyukarkan pihak berkuasa untuk melakukan pemantauan, laluan di Chiang Rai yang terletak di kawasan ‘Segi Tiga Emas’ telah menjadi pilihan sindiket untuk menyeludup dadah mereka ke Thailand dan negara lain di rantau itu.

Pada Mei tahun lepas, pertempuran serupa berlaku antara sekumpulan tentera yang sedang melakukan rondaan dengan penyeludup dadah di Chiang Rai, mengakibatkan sembilan penjenayah maut. - BERNAMA