Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata, setakat ini pihak kedutaan Korea Utara belum memberikan kerjasama yang diminta PDRM bagi membantu siasatan kes itu.

“Mereka belum beri apa-apa kerjasama... kita akan maklum nanti apa tindakan polis seterusnya sekiranya mereka masih tidak memberikan kerjasama,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Pada 22 Feb lepas, Khalid berkata, polis akan meminta kerjasama pihak berkuasa Korea Utara untuk menyerahkan empat suspek warga Korea Utara yang melarikan diri ke luar negara pada hari kejadian dan kembali ke nagara asal bagi proses siasatan.

Khalid berkata, pihak berkuasa negara itu perlu memberi kerjasama dan membenarkan polis menjalankan siasatan terhadap suspek supaya siasatan dapat dilengkapkan.

Empat suspek Korea Utara yang dikatakan telah kembali ke Pyongyang ialah Ri Ji Hyon, 33, Hong Song Hac, 34, O Jong Gil, 55, dan Ri Jae Nam, 57.

Turut diburu ialah Setiausaha Kedua Kedutaan Korea Utara di Malaysia yang dikenali sebagai Hyon Kwang-song, 44, pekerja syarikat penerbangan Korea Utara (Koryo Air), yang dikenali sebagai Kim Uk-il, 37, dan suspek ketiga iaitu Ri Ji-U, 30, atau dikenali sebagai James.

Ketika diminta mengulas tindakan Korea Utara menghantar delegasi seorang pegawai kanannya ke Kuala Lumpur berbincang dengan pihak berkuasa Malaysia mengenai hal itu, Khalid berkata, mereka tidak mempunyai keperluan untuk berjumpa dengan pihak polis sebaliknya berurusan dengan Wisma Putra.

Semalam, bekas Duta Besar Korea Utara ke Pertubuhan Bangsa Bersatu (PBB) Ri Tong Il, tiba di Kedutaan Korea Utara di sini dan mengisytiharkan bahawa beliau akan menjadi jurucakap rasmi negara itu.

Tong Il berkata, tugasnya tertumpu kepada tiga perkara termasuk meminta mayat Jong-nam diserahkan kepada Korea Utara, persoalan berhubung penahanan seorang rakyat Korea Utara oleh polis Malaysia dan 'hubungan persahabatan' di antara Pyongyang dan Kuala Lumpur. – BERNAMA

Pada 13 Feb lepas, Jong-nam, abang pemimpin Korea Utara Kim Jong-un, dilaporkan berada di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (KLIA2) bagi menaiki penerbangan ke Macau apabila tiba-tiba dia dihampiri dua wanita yang dilapor menyapu mukanya dengan tangan mereka yang dipercayai disembur bahan beracun yang kemudian disahkan sebagai agen saraf VX.

Jong-nam, yang memegang pasport tertera nama Kim Chol, meninggal dunia dalam perjalanan ke hospital. – BERNAMA