Ketua Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik Sarawak, Superintenden Alexson Naga Chabu berkata, jumlah saman trafik tertunggak itu adalah dari tempoh 2008 sehingga Julai 2019 dengan 85 peratus melibatkan warga Brunei dan Indonesia.

"Setakat Julai 2019 juga sebanyak 28,922 saman trafik yang tertunggak telah diselesaikan. Majoriti kesalahan trafik yang dilakukan oleh warga asing ialah memandu melebihi had laju serta meletakkan kereta di kawasan yang tidak dibenarkan.

"Polis akan meneruskan Operasi Saman Tertunggak Warga Asing (OSTWA) di lokasi sempadan berhampiran dengan negara jiran untuk membolehkan pesalah trafik terbabit menyelesaikan saman trafik,"katanya kepada Bernama.

Alexson berkata, antara mekanisme yang akan dipertimbangkan seterusnya ialah mengadakan perbincangan dengan kedua-dua negara terbabit untuk mencari kaedah sesuai memaklumkan kepada pesalah trafik di sana mengenai saman tertunggak di Sarawak.

Menurutnya, punca utama masalah tunggakan saman trafik warga asing di Sarawak ialah kerana pihak polis serta Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) tidak mempunyai akses maklumat peribadi dan alamat kediaman pemilik kenderaan berdaftar dari negara asing.

"Ini menyebabkan ramai pesalah trafik warga asing yang memasuki Sarawak tidak menyedari mereka melakukan kesalahan trafik kerana sukar untuk menghantar surat atau notis pemberitahuan saman trafik kepada mereka di negara masing-masing.

"Bagi saman trafik terhadap warga tempatan, sebanyak 584,511 saman telah dikeluarkan dengan majoriti kesalahan melibatkan memandu melebih had laju. Jumlah tertinggi saman ialah di Kuching diikuti Miri, Bintulu dan Sibu," katanya.- BERNAMA