Tindakan peniaga itu dikesan dalam operasi bersama membabitkan Pasukan Polis Marin (PPM) Kota Kinabalu dan Jabatan Perikanan Sabah pada 12.30 tengah hari semalam, yang turut merampas 50 kilogram ikan dipercayai ditangkap menggunakan bahan letupan.

Dalam kenyataan hari ini, Komander PPM Wilayah 4 Sabah, Asisten Komisioner Mohamad Pajeri Ali berkata, Unit Risik PPM menjalankan risikan dan pemantauan selama beberapa hari di sekitar kawasan Safma Kota Kinabalu bagi mengenal pasti individu yang menjual ikan bom.

Menurutnya dalam operasi tersebut, 11 meja peniaga ikan telah diperiksa dan pemeriksaan terhadap pelbagai jenis ikan dilakukan sendiri pegawai Jabatan Perikanan bagi mengenal pasti ikan yang ditangkap menggunakan bahan letupan.

“Objektif utama operasi ini adalah bagi membanteras dan mengekang sebarang aktiviti dan kegiatan pengeboman ikan dan penjualan ikan bom di pasaran,” katanya.

Mohamad Pajeri berkata, keseluruhan nilai rampasan dianggarkan berjumlah RM700 bersama dengan sebuah tong berwarna merah.

Mohamad Pajeri memberitahu, kes diserah kepada Jabatan Perikanan dan disiasat di bawah Seksyen 26(1)(c) Akta Perikanan 1985, jika disabitkan kesalahan, pelaku boleh dihukum mengikut Seksyen 25 (b) akta sama, memperuntukkan denda maksimum RM20,000 atau penjara selama dua tahun, atau kedua-duanya. - BERNAMA