70 orang pemanah cilik uji 'kehandalan' - Utusan Malaysia

70 orang pemanah cilik uji ‘kehandalan’

SEBAHAGIAN aksi pemanah kanak-kanak yang menyertai pertandingan Pertandingan Memanah Tradisional Alam Warisan yang diadakan di Ladang Alam Warisan, Seri Menanti Kuala Pilah hari ini.-UTUSAN/MOHD. SHAHJEHAN MAAMIN.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

KUALA PILAH: Seramai 70 orang pemanah kanak-kanak dan remaja telah menguji ‘kehebatan’ masing-masing dengan menyertai Pertandingan Memanah Tradisional Alam Warisan yang diadakan di Ladang Alam Warisan, dekat Seri Menanti di sini hari ini.

Pertandingan tersebut diadakan bersempena penganjuran Festival Merakyatkan Seni Budaya ‘Olek Godang Seni Budaya’ Warisan Akar Umbi yang diadakan di situ.

Naib Presiden Persatuan Memanah Warisan Negeri Sembilan (Pewaris), Kamarol Zaman Ibrahim berkata, dua kategori dipertandingkan dalam pertandingan tersebut iaitu kategori remaja dan kategori cilik.

“Peserta yang bertanding berusia di antara tujuh hingga 16 tahun dengan pertandingan menggunakan format tradisional statik klasikal.

“Menerusi format ini, setiap peserta akan mengumpulkan markah menerusi 10 jenis sasaran (target) tradisional klasik dari beberapa buah negara seperti Bhutan, Korea Selatan dan Mongolia.

“Selain itu, setiap peserta juga diwajibkan berbusana tradisional sekali gus menyaksikan pertandingan hari ini berlangsung meriah dan penuh warna-warni,” katanya lagi.

SEBAHAGIAN pemanah kanak-kanak melihat markah yang berjaya diperoleh mereka pada pertandingan Pertandingan Memanah Tradisional Alam Warisan yang diadakan di Ladang Alam Warisan, Seri Menanti Kuala Pilah hari ini.-UTUSAN/MOHD. SHAHJEHAN MAAMIN.

Sementara itu, Kamarol Zaman memberitahu, sukan memanah tradisional hari ini semakin mendapat tempat dalam kalangan masyarakat khususnya generasi muda.

“Sukan ini juga semakin mendapat tempat dan perkembangannya juga bagus, mungkin peralatan yang digunakan lebih murah berbanding memanah moden.

“Selain itu, ia juga sebagai permulaan buat kanak-kanak ini mengenal sukan memanah sebelum kebiasannya mereka menyertai pula memanah moden selepas berusia 12 tahun,” katanya.-UTUSAN.

 

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, Telegram, TikTok & WhatsApp Channel

BERITA BERKAITAN