Kejatuhan ringgit tidak jejas unjuran ekonomi - Utusan Malaysia

Kejatuhan ringgit tidak jejas unjuran ekonomi

RAFIZI RAMLI dan Onn Hafiz bergambar bersama-sama para peserta pada Sesi Libat Urus Kajian Separuh Penggal RMK- 12 2021-2025 di Majlis Bandaraya Iskandar Puteri.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

ISKANDAR PUTERI: Kerajaan yakin kejatuhan nilai ringgit sejak kebelakangan ini tidak akan menjejaskan unjuran pertumbuhan ekonomi negara yang dianggar pada tahap 4 hingga 5 peratus, tahun ini.

Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli bagaimanapun berkata, kerajaan akan terus memantau perkembangan mata wang tempatan itu.

Menurut beliau, penyusutan nilai ringgit dua minggu ini banyak dipengaruhi perbincangan mengenai had siling hutang Amerika Syarikat (AS), sekali gus mempengaruhi sentimen pasaran.

“Setakat ini terlalu awal untuk menetapkan bahawa kejatuhan mata wang ringgit untuk satu dua minggu ini akan ada kesan terhadap unjuran pertumbuhan ekonomi negara.

“Kita kena tunggu data perdagangan dan ekonomi bulan depan sehingga dua bulan lagi kerana yang mempengaruhi unjuran pertumbuhan bukan sahaja kadar nilai ringgit, malah lebih kepada aktiviti perdagangan seperti eksport, import, harga minyak dan sebagainya,” katanya ketika ditanya sama ada kerajaan akan menyemak semula unjuran Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) ekoran perkembangan terkini yang menyaksikan penyusutan mata wang tempatan.

Beliau ditemui selepas menghadiri Sesi Libat Urus Kajian Separuh Penggal Rancangan Malaysia Ke-12 2021-2025 di Majlis Bandaraya Iskandar Puteri, di sini hari ini yang turut dihadiri Menteri Besar, Datuk Onn Hafiz Ghazi.

Rafizi berkata, kejatuhan nilai ringgit ketika ini turut membawa kebaikan kepada ekonomi negara seperti peningkatan keuntungan sektor minyak kerana jual beli komoditi itu dalam dolar Amerika.

“Lebih tinggi harga minyak dan penurunan ringgit, lebih banyak duit kita dapat tetapi bagi eksport adalah sebaliknya. Jadi, kita akan terus memantau situasi tapi setakat ini tiada sebarang keperluan untuk menyemak semula unjuran yang dibuat,” jelasnya.

Dalam pada itu, beliau berkata, kerajaan Persekutuan mengiktiraf kedudukan Johor sebagai salah sebuah negeri penyumbang ekonomi utama negara, khususnya dalam sektor tenaga boleh diperbaharui terutamanya di Pengerang yang kini merupakan hab minyak dan gas serta petrokimia.

“Potensi dan peranan Johor besar, negeri ini adalah salah satu pusat pertama peralihan tenaga di rantau ini. Jadi pendekatan baharu dipertimbang kerajaan adalah untuk lihat Johor sebagai sebahagian daripada wilayah dan kuasa ekonomi serantau kerana kita tidak melihat Johor sebagai negeri biasa tetapi sebagai wilayah ekonomi ekoran ekosistem serta lokasi yang berhampiran dengan Singapura,” katanya. – UTUSAN

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, Telegram, TikTok & WhatsApp Channel

BERITA BERKAITAN