Dua wanita maut di laluan Ops Selamat Tahun Baharu Cina di Lipis - Utusan Malaysia

Dua wanita maut di laluan Ops Selamat Tahun Baharu Cina di Lipis

Kapsyen ANGGOTA bomba dan polis mengangkat mangsa yang maut dalam kejadian kemalangan jalan raya di Kilometer 18, Jalan Lipis ke Benta di Lipis, Pahang. - FOTO /IHSAN IPD LIPIS

LIPIS: Dua kemalangan maut dalam tempoh 24 jam di laluan Ops Selamat sempena Tahun Baharu Cina iaitu di Kilometer 21, Jalan Lipis – Merapoh berdekatan Padang Tengku dan Kilometer 18 , Jalan Lipis – Benta di sini.

Dalam kejadian pertama, kira-kira pukul 1 pagi hari ini, warga emas yang juga penumpang belakang kereta Perodua Myvi, Hasnah Mohamed, 80, yang beralamat di Kampung Raja Pasir Puteh, Kelantan disahkan meninggal dunia oleh petugas perubatan, manakala pemandu serta tiga orang penumpang lagi mengalami kecederaan ringan.

Ketua Polis Daerah, Superintenden Azli Mohd. Noor berkata, kejadian itu melibatkan dua buah kereta Perodua Myvi di Kilometer 21, Jalan Lipis ke Merapoh berdekatan Padang Tengku.

“Siasatan awal mendapati kereta Perodua Myvi terlibat masing-masing dalam perjalanan dari arah Kelantan menghala ke Kuala Lumpur dan dari arah Kuala Lumpur ke Kelantan.

“Sampai di lokasi kejadian, tiba-tiba Perodua Myvi dari arah Kuala Lumpur dipercayai hilang kawalan dan memasuki ke laluan bertentangan lalu bertembung dengan sebuah lagi kereta jenis yang sama dari arah Kelantan,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Menurut Azli, akibat kemalangan itu, penumpang sebuah kereta terlibat yang juga seorang warga emas disahkan maut di tempat kejadian oleh petugas perubatan, manakala pemandu serta dua lagi penumpang telah dikejarkan oleh ambulans ke Hospital Kuala Lipis untuk mendapat rawatan lanjut.

“Siasatan awal mendapati kemalangan ini berpunca daripada kecuaian pemandu Perodua Myvi dari arah Kuala Lumpur yang gagal mengawal semasa memandu kenderaan hingga mengakibatkan kemalangan berlaku,” katanya.

Selanjutnya, beliau berkata, dalam kemalangan kedua pada pukul 3.50 pagi di Kilometer 18 , Jalan Lipis – Benta dekat sini. seorang lagi, mangsa seorang suri rumah, Normawati Mamat, 52, beralamat di Kampung Nibong, Tanah Merah, Kelantan disahkan maut oleh petugas perubatan akibat cedera pada bahagian dalaman badan.

Turut mengalami kecederaan ringan pemandu kenderaan pelbagai guna jenis Perodua Exora dan dua orang penumpang, manakala seorang kanak-kanak seorang kanak-kanak perempuan berusia 7 tahun selamat.

Menurutnya, hasil siasatan polis mendapati pemandu bersama empat penumpang dari arah Kuala Lumpur menghala ke Kelantan untuk hadir menziarah majlis pengebumian bapa saudara mereka di Tanah Merah.

“Setibanya di tempat kejadian, kenderaan pelbagai guna tersebut hilang kawalan lalu terbabas ke kiri bahu jalan.

“Akibat kemalangan itu, Normawati yang berada di tempat duduk belakang tercampak keluar daripada kenderaan itu dan meninggal dunia di tempat kejadian setelah disahkan oleh pasukan perubatan Hospital Kuala Lipis,” katanya.

Beliau berkata, hasil siasatan mendapati punca kemalangan akibat kecuaian pemandu kenderaan pelbagai guna tersebut yang gagal mengawal kenderaan menyebabkan hilang kawalan dan terbabas sendiri.

“Bedah siasat kedua-dua mangsa akan dilakukan selepas saringan Covid-19 untuk mengetahui punca kematian dan kes disiasat di bawah Seksyen 41 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987,” katanya. – UTUSAN

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, Telegram & TikTok

BERITA BERKAITAN