fbpx

Kes penipuan tekan ‘link’, RM3.64j kerugian direkodkan tahun ini

AHMAD DZAFFIR MOHD. YUSSOF

SEREMBAN: Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Negeri Sembilan merekodkan jumlah kerugian sebanyak RM3.64 juta melibatkan kes penipuan tekan link (pautan) dengan 321 kertas siasatan dibuka sepanjang tahun ini.

Ketua Polis Negeri Sembilan, Deputi Komisioner, Ahmad Dzaffir Mohd. Yussof berkata, jumlah itu direkodkan sejak bulan Januari hingga 10 November lalu dan berlaku peningkatan berbanding 196 kertas siasatan dengan jumlah kerugian RM2.5 juta pada tahun lalu.

“Kes penipuan tekan link atau pautan ini biasanya berlaku apabila mangsa menerima link daripada pihak sindiket meminta dimasukkan maklumat akaun bank.

“Mangsa juga akan memberikan nombor pas pengesahan transaksi (OTP) selain kata laluan berkaitan,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Menurut Ahmad Dzaffir, tindakan tersebut menyebabkan pihak sindiket dapat mengambil alih akaun mangsa dan seterusnya mereka dapat membuat pindahan wang ke akaun lain tanpa pengetahuan mangsa.

“Antara kes penipuan yang menggunakan modus operandi ini ialah kes penipuan menawarkan hadiah kononnya daripada Shopee, Lazada dan platform e-dagang lain.

“Kes penipuan menawarkan kerja sambilan untuk ‘like post’ barangan yang kononnya dijual, kemudian mangsa dijanjikan komisen dengan syarat perlu membuat beberapa bayaran,” katanya.

Jelas Ahmad Dzaffir, seterusnya kes penipuan untuk mendapatkan perkhidmatan pembersihan rumah dan Macau Scam.

Sehubungan itu, beliau berkata, pihak polis ingin menasihatkan orang awam agar lebih berhati-hati apabila berurusan dengan mana-mana pihak.

“Jangan dikongsi sebarang maklumat atau kata laluan bank mahu pun OTP apabila diminta ketika mengisi maklumat daripada link yang diberikan,” katanya. –UTUSAN

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, Telegram & TikTok

BERITA BERKAITAN

RSS Error: WP HTTP Error: cURL error 28: Operation timed out after 10001 milliseconds with 0 bytes received