fbpx

Banjir di Klang surut, penduduk mula pulang ke rumah

ANGGOTA penguat kuasa meninjau kawasan kunci air di sekitar Klang pagi tadi.

KLANG: Banjir di sekitar Kampung Sungai Sireh Tambahan 2 di sini, semalam surut sepenuhnya dan penduduk yang terjejas mula pulang ke kediaman masing-masing.

Tinjauan Utusan Malaysia mendapati tiada lagi rumah dinaiki air melibatkan 52 mangsa daripada 12 keluarga yang ditempatkan di pusat pemindahan sementara (PPS).

Penolong Pengarah Bahagian Operasi Bomba Selangor, Hafisham Mohd. Noor berkata, operasi pemantauan dijalankan pihaknya di tiga lokasi kampung itu termasuk sekitar Flat Sri Perantau pagi tadi.

“Keadaan kini kembali terkawal dan paras air sudah surut di semua kawasan tersebut.

“Kesemua mangsa yang ditempatkan di Dewan Orang Ramai Sungai Sireh Tambahan 2 akan membersihkan rumah mereka terlebih dahulu sebelum pulang,” katanya hari ini.

Tambah beliau, tiada operasi pemindahan dilakukan dan semua mangsa keluar sendiri ke PPS.

Dalam pada itu, Pejabat Tanah dan Daerah (PTD) Klang memaklumkan pemantauan air pasang turut dijalankan di Kunci Air Kampung Jawa, Sungai Kandis, Kampung Bukit Kuda dan Kampung Delek.

“Berdasarkan rondaan antara pukul 5 hingga 8 pagi tadi, tiada kawasan kediaman dinaiki air dan paras di kunci air dan sungai berdekatan berada pada tahap selamat.

“Pemantauan di Kunci Air Kampung Delek mendapati air pasang hanya melimpah keluar di pengkalan bot Sungai Sireh,” katanya. –UTUSAN

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, Telegram & TikTok

BERITA BERKAITAN

RSS Error: WP HTTP Error: cURL error 28: Operation timed out after 10001 milliseconds with 0 bytes received