fbpx

Sultan Mizan lancar buku Sejarah dan Perkembangan DUN Terengganu

SULTAN Mizan (depan) diiringi Ahmad Samsuri Mokhtar menandatangani buku Sejarah dan Perkembangan Dewan Undangan Negeri (DUN) di Kuala Terengganu, hari ini. - PUQTRA HAIRRY ROSLI

KUALA TERENGGANU: Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin berkenan melancarkan buku Sejarah dan Perkembangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Terengganu, di sini hari ini. 

Buku kedua yang diterbitkan DUN itu menghimpunkan sejarah perkembangan badan legislatif negeri sepanjang tempoh 63 tahun sejak 1959 hingga kini.

Antara kandungannya termasuk koleksi gambar-gambar keberangkatan Sultan Terengganu yang memerintah setiap kali pembukaan penggal baru persidangan.

Yang Dipertua DUN, Datuk Yahaya Ali berkata, buku berkenaan turut memuatkan sejarah perkhidmatan yang dipertua, setiausaha, Ahli-Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (MMKN) dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) dari sidang pertama hingga ke-14 di samping bangunan persidangan, cokmar dan pakaian rasmi.

“Selain itu, buku ini juga memaparkan tulisan tokoh-tokoh akademik mengenai sejarah Terengganu, Perlembagaan negeri, pilihan raya, institusi DUN dan aktiviti-aktiviti semasa bagi memantapkan lagi kerajaan. 

“Usaha mengumpulkan bahan-bahan tidak mudah dan kita mengambil masa lebih setahun kerana ia melibatkan sejarah lama,” katanya ketika berucap dalam majlis itu.

Yang hadir sama, Menteri Besar, Datuk Seri Dr. Ahmad Samsuri Mokhtar. 

Sebelum ini, DUN Terengganu menerbitkan buku bertajuk ‘Pemantapan DUN – Perkembangan dan Masa Depan’ dilancarkan kira-kira dua tahun lalu. –UTUSAN ONLINE

 

 

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, Telegram & TikTok

BERITA BERKAITAN