fbpx

21 Januari 2021, 6:25 pm

  TERKINI

PKPB disambung?

Anggota Polis Diraja Malaysia (PDRM) melakukan sekatan jalan raya di Persiaran Puncak Jalil, Kuala Lumpur berikutan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) berkuat kuasa pukul 12.01 tengah malam 14 Oktober hingga 27 Oktober ini. -UTUSAN/FARIZ RUSADIO
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

PUTRAJAYA: Keputusan sama ada Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) ditamatkan atau disambung di beberapa negeri Semenanjung akan diumumkan esok (Sabtu).

Pengumuman itu bakal dibuat Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dalam sidang akhbar berhubung pelaksanaan PKPB yang sepatutnya berlangsung hari ini.

Namun, atas beberapa kekangan, ia terpaksa ditangguhkan esok.

Sebelum ini, Ismail Sabri berkata, Kementerian Kesihatan akan membuat penilaian risiko tahap kebolehjangkitan Covid-19 di negeri-negeri atau kawasan terlibat yang berakhir pada Ahad.

“Beberapa hari sebelum tamat tempoh PKPB, Kementerian Kesihatan akan menasihatkan Majlis Keselamatan Negara (MKN) berhubung pelaksanaan PKPB, sama ada akan ditamatkan atau disambung lagi,” katanya dalam sidang akhbar pada Isnin lalu.

PKPB sebelum ini diumumkan di seluruh negara kecuali Pahang, Perlis dan Sarawak yang bermula 9 November lalu.

Bagaimanapun PKPB di Johor, Melaka, Kedah dan Terengganu ditamatkan lebih awal iaitu pada 21 November lalu, namun, beberapa daerah seperti Kulim di Kedah, Kota Tinggi dan Mersing, Johor masih dikenakan PKPB. – UTUSAN ONLINE