VERSI : Mobile | Akhbar Digital
3 September 2014 / 8 Zulkaedah 1435  
  Carian Arkib
UTARA

ARKIB : 05/09/2008

Labu sayong Kuala Kangsar


Redzuan Hamly bersama sebahagian dari labu sayong yang diusahakan di Wincraft Labu Sayong, Kampong Sayong Tengah, Kuala Kangsar, Perak.
- Gambar HANAFI KHAMIS


KUALA KANGSAR 4 Sept. - Industri labu sayong masih mendapat perhatian bagi sesiapa sahaja yang berkunjung ke Bandar Diraja Kuala Kangsar dan pasti tidak lupa untuk mengunjungi industri yang telah diwujudkan berpuluh tahun yang lalu.

Ini kerana perusahaan tersebut dihasilkan oleh beberapa pengusaha sejak dahulu lagi di beberapa kampung seperti Kampung Sayong di daerah itu.

Namun perusahaan yang menggunakan tangan sebelum ini kini berdaya maju apabila kebanyakan pengusaha menggunakan mesin untuk memproses tanah liat dan membentuk labu sayong.

Bentuk ukiran labu sayong telah mengalami perubahan dengan mengekalkan unsur-unsur tradisional seperti motif bunga tanjung, padi, senduduk, lawang, cengkih dan pucuk rebung.

Labu sayong merupakan sejenis bekas tembikar berwarna hitam dan merah yang dihasilkan daripada bahan mentah seperti tanah liat.

Bekas tembikar tersebut digunakan sebagai bekas menyimpan air dihasilkan dalam pelbagai bentuk dan diukir dengan motif ukiran yang pelbagai.

Seorang pengusaha dari Kampung Sayong Tengah di sini, Redzuan Hamly, 42, berkata, beliau mengusahakan industri warisan itu daripada bapanya, Allahyarham Hamly Mohd. Nahi.

Katanya, beliau mula mempelajari kaedah membuat labu sayong sejak di sekolah rendah sehingga menamatkan persekolahan sehingga tingkatan 5.

''Saya minat dengan industri ini kerana permintaan terhadap kraf tangan tradisional ini begitu memberangsangkan sejak kebelakangan ini," katanya ketika ditemui di sini hari ini.

Redzuan berkata, pengalaman membuat labu sayong yang diusahakan itu ditingkatkan dengan mengikuti beberapa kursus mengenai pembuatannya termasuk di sini dan di Jepun.

Katanya, beliau dihantar oleh kerajaan negeri untuk mempelajari teknik reka bentuk dan pembakaran labu sayong selama setahun di Jepun pada 1983.

"Sekarang teknik pembuatan labu sayong telah berubah dari teknik tradisional iaitu menggunakan tangan kepada teknik moden iaitu penggunaan mesin menghancur dan membancuh tanah.

''Antara teknik tersebut ialah teknik lemparan, acuan dan sepuh.

''Setiap labu sayong yang dihasilkan memerlukan suhu pembakaran iaitu 900 darjah celsius dan dibakar dalam tempoh lapan jam," katanya yang mengusahakan perusahaan itu bersama isterinya, Sudiwati Wajid, 34.

Redzuan menambah, kebanyakan labu sayong yang dihasilkan seperti labu bentuk buah gelugor digunakan sebagai bekas mengisi air minuman.

Selain itu, jenis labu sayong yang lain yang dihasilkan seperti lampu perhiasan, cenderamata, pasu bunga dan sebagainya.

Menurut beliau, setiap labu sayong yang dihasilkan itu dijual pada harga di antara RM1.50 hingga RM120 sebiji mengikut saiz.

Katanya, beliau menghasilkan di antara 40 hingga 70 biji labu setiap hari.

Redzuan berkata, labu yang dihasilkan itu dipasarkan di beberapa negeri termasuk di Johor, Melaka dan Selangor.

''Saya juga membekalkan di antara 400 hingga 500 biji labu sayong setiap bulan untuk pasaran tempatan.

''Saya juga ada membuat labu yang ditempah khusus untuk majlis perkahwinan sebagai barangan cenderahati," katanya.

Sehubungan itu, Redzuan bercadang membuka kedai bagi menjual produk labu sayong yang dimajukan di sini.

Sesiapa yang berminat dengan produknya boleh menghubunginya di talian 019-4357723.

PendapatanSementara itu, Mastura Zainal, 30, berkata, beliau berkerja membuat labu sayong di sini sejak tiga bulan lalu.

Katanya, pekerjaan ini telah memberi peluang pendapatan kepadanya.

"Saya lebih suka bekerja di sini daripada bekerja di bandar kerana peluang pekerjaan ada di sini," katanya.

Sementara itu, seorang peniaga kraf tangan di bandar ini, Rosli Abd. Halim, 35, berkata, permintaan terhadap labu sayong meningkat dari semasa ke semasa terutama pada musim perayaan.

Katanya, beliau tidak mempunyai masalah untuk mendapatkan labu sayong kerana mempunyai empat pembekal di sini.

Menurut beliau, kebanyakan pelancong asing sudah mengenali labu sayong di sini dan mereka tidak melepaskan peluang untuk membelinya apabila berkunjung ke sini.

"Saya memerlukan di antara 400 hingga 500 biji labu sayong setiap bulan.

"Selain itu, saya juga memasarkan labu ini ke Selangor, Kuala Lumpur dan Kedah," katanya.

Rosli yakin masa depan industri kraftangan di sini terus berkembang kerana daerah ini terkenal dengan pengeluaran labu sayong di negara ini.

Kongsi Konten di :

Waktu Solat Kuala Lumpur
 
Subuh 5:51
Zohor 1:16
Asar 4:22
Maghrib 7:20
Isyak 8:29


 

Dengar SuriaFM
Radio SuriaFM Menceriakan Duniamu
PRK Bukit Gelugor
Utusan Live di PRK Parlimen Bukit Gelugor
PRK Teluk Intan
Utusan Live di PRK Parlimen Teluk Intan
Riuh Rio Brazil 2014
Laman web mikro bola sepak Piala Dunia 2014
Tragedi Pesawat MH370
Utusan Live lapor kehilangan pesawat MH370
KE7B Greenland 2014
Laporan Ekspedisi KE7B Greenland Malaysia 2014


IKLAN@UTUSAN

IKLAN@UTUSAN
ePlayer Sukan


MENARIK
Ruang iklan percuma hartanah, produk
Promosikan perniagaan anda kepada dunia.
Jom langgan akhbar Utusan Malaysia
Dapatkan terus akhbar dengan cara mudah.
Aduan sukar dapat naskhah akhbar
Beritahu kami jika akhbar tiada di tempat anda.
Gambar kahwin Album Raja Sehari
Abadikan kenangan indah anda di dada akhbar.
Mari baca Utusan Melayu Mingguan
Kekalkan tradisi, pelajari tulisan jawi.
SMS News Alert Utusan Malaysia
Dapatkan berita terkini di telefon bimbit anda.