Khairy berkata, rakyat Malaysia perlu berkongsi kegembiraan dan penghormatan bahawa Schooling merupakan satu-satunya pemenang pingat emas Olimpik daripada §Asia Tenggara dalam acara renang.

“Jangan terlalu memberi tumpuan pada perkara itu,” katanya dan menurutnya apa yang lebih penting adalah untuk ingat bahawa ibu Schooling berasal dari Malaysia dan menurut Khairy beliau sendiri tidak fikir bahawa perenang itu mempunyai niat negatif apabila mengungkapkan perkataan itu.

Menegaskan bahawa temasya dwitahunan itu sepatutnya diraikan dengan meriah, beliau berharap perkara itu tidak lagi diperbesarkan. Khairy berkata demikian selepas merasmikan Pusat Media Utama Sukan SEA Kuala Lumpur 2017 (KL2017) dan Pusat Penyiaran Antarabangsa (IBC) di Pusat Dagangan dan Pameran Antarabangsa Malaysia (MITEC) di sini, hari ini.

Perenang berumur 22 tahun itu berkata komennya tentang akan kembali ke ‘halaman belakang Malaysia’ pada Sukan SEA Kuala Lumpur 2017 (KL2017) dan ‘mengajar mereka satu dua perkara’ telah disalah faham dan diambil di luar konteks, menurut laporan Channel NewsAsia.

“Saya sebenarnya bercakap mengenai atlet muda yang akan pergi ke sana, dan mengajar semua atlet muda tentang satu dua perkara dan untuk menjadikan Sukan SEA sebagai langkah pertama untuk menyertai sukan dan kejohanan lebih besar dan lebih baik di masa depan,” Schooling dipetik berkata demikian.

Sukan SEA secara rasminya berlangsung dari 19 hingga 30 Ogos membabitkan 404 acara daripada 38 sukan. - BERNAMA