Malaysia yang tumpas 0-3 kepada pasukan keempat terbaik dunia Australia dalam perlawanan pembukaan Rabu lepas, bermula garang seawal minit ketiga selepas ketua pasukan Siti Noor Amarina Ruhani berjaya menyempurnakan pukulan sudut penalti.

Tersentak dengan jaringan itu, Sepanyol bangkit dengan gerakan lebih mantap dan usaha mereka berhasil apabila Carola Salvatella menyamakan kedudukan menerusi gol padang pada minit ke-28 dan keputusan itu kekal hingga ber­akhir babak pertama perlawanan.

Keghairahan benteng pertahanan pasukan negara untuk menghalang gerakan Rocio Ybarra daripada menjaringkan gol membawa padah apabila pengadil menghadiahkan pukulan penalti kepada Sepanyol dan Lola Riera berjaya menyempurnakan pukulan tersebut pada minit ke-31.

Lola melengkapkan kemenangan pertama Sepanyol apabila menjaringkan gol ketiga melalui pukulan sudut penalti lima minit kemudian.

Malaysia akan berdepan tuan rumah, Belgium dalam perlawanan ketiga Kumpulan B pada Sabtu, manakala Sepanyol akan menentang Australia pada Ahad. – BERNAMA