Pemain No. 1 dunia Murray mara selepas menewaskan Dustin Brown dari Jerman 6-3, 6-2, 6-2 manakala Bedene mengatasi pemain Bosnia Damir Dzumhur 6-3, 3-6, 6-3, 6-3.

Konta, pilihan keenam kejohanan yang tidak pernah melepasi pusingan kedua, menewaskan Donna Vekic dari Croatia 7-6 (4), 4-6, 10-8 selepas bertarung selama tiga jam, 10 minit di Centre Court, sementara Watson pula menyingkirkan pilihan ke-18 dari Latvia, Anastasija Sevastova 6-0, 6-4.

Ini kali pertama berlaku sejak dua pemain wanita Britain, Jo Durie dan Anne Hobbs mara ke peringkat yang sama pada 1986.

Konta berkata, kejayaan keempat-empat pemain Britain dalam kejohanan Wimbledon tahun ini merupakan antara yang terhebat dan bakal menyajikan pertarungan menarik untuk tontonan peminat tuan rumah.

“Ini terjadi kerana kami mempunyai beberapa pemain hebat. Saya rasa sebab itu kami semua cukup baik.

“Ini satu langkah yang hebat kerana saya menjadi sebahagian daripada diri saya sendiri. Sudah pasti memberikan semangat kepada penonton untuk datang ke kejohanan ini.

“Saya sangat suka bermain di depan ramai orang. Tidak ramai pemain tuan rumah mara dalam kejohanan grand slam, jadi saya sangat bernasib baik,” katanya. – AGENSI