Sebaliknya, Setiausaha Agung FAM, Stuart Ramalingam menyifatkan jalinan kerjasama terbaru itu sebagai satu perkhabaran positif.

Beliau berkata, FAM sentiasa menyambut baik segala usaha meningkatkan prestasi bola sepak negara dan akan memastikan kelancaran pelaksanaan dua jalinan kerjasama itu menerusi perbincangan lanjut bersama Kementerian Belia dan Sukan (KBS).

“Pada mesyuarat akan datang, saya pasti KBS akan memaklumkan kepada FAM hasil perbincangan dan apa ditawarkan City. Tidak bermaksud apabila kita ada jalinan bersama Jepun, kita tidak boleh buat perkara sama dengan pasukan atau negara lain.

“Adalah terbaik untuk mempunyai sebanyak mungkin pilihan bagi bola sepak Malaysia. Ini tidak bermakna apabila pemain kita pergi ke Jepun, kita akan memainkan falsafah Jepun atau guna pakai falsafah Pep Guardiola apabila ke City. Akhirnya kita mempunyai gaya bola sepak ala Malaysia,” katanya.

“Menyerap input City ke dalam Akademi Mokhtar Dahari (AMD) tidak bermakna AMD diambil alih sepenuhnya oleh City. Saya pasti ia hanya pilihan untuk menimba pengalaman struktur kelab tersebut untuk pemain kita,” katanya kepada Bernama di sini, hari ini.

Satu pertemuan antara Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman dan delegasi City diketuai Ketua Pegawai Eksekutifnya (CEO), Ferran Soriano telah berlangsung di Menara KBS di Putrajaya, Khamis lepas.

Antara hasil pertemuan menjadi perhatian adalah kemungkinan pemilik City menerusi City Football Group membeli salah sebuah kelab di Malaysia. Selain itu, dari perspektif KBS, Syed Saddiq berharap kerjasama itu juga akan dapat memberi impak positif kepada pembangunan belia, melalui Program Pembangunan Bola Sepak Kebangsaan (NFDP) dan AMD di Gambang, Pahang.

Stuart menjelaskan, FAM sudah dimaklumkan mengenai pertemuan itu, namun, tiada wakil FAM dalam perbincangan tersebut.

“Makluman mengenai pertemuan itu memang ada, tetapi, kita (FAM) tidak terlibat...tiada isu utama untuk kami kerana lambat laun kita akan pasti menemui KBS dan hal ini akan dibincangkan. Tidak semestinya semua pertemuan di mana menteri bercakap mengenai topik bola sepak, FAM kena ada,” kata Stuart. – BERNAMA