Pernahkah anda dengar tentang SEBENARNYA.MY

Logo Kaji Selidik Pembaca

Pernahkah anda dengar tentang SEBENARNYA.MY ?

Pernahkah anda dengar tentang SEBENARNYA.MY ?
Sila respon kepada soalan di atas untuk menutup skrin ini

Show result

Kemalangan tidak patah semangat skuad berbasikal para negara

JURULATIH Pasukan Cycling Para ASEAN, Sallehudin Mohd Noh (kanan)
JURULATIH Pasukan Cycling Para ASEAN, Sallehudin Mohd Noh (kanan) dan Pengurus Pasukan Cycling Para ASEAN, Mohd Asri Abdul Mubin (kiri) bergambar bersama selepas sidang media 'Kita Juara 2017 Sukan Para ASEAN bagi acara Cycling' hari ini. Turut sama atlet Cycling Mohd Afiq Afify Rizan (dua, kiri) dan Mohd Najib Turano (dua, kanan). - BERNAMA

KUALA LUMPUR 9 Sept. - Insiden kemalangan membabitkan skuad berbasikal para negara tidak mematahkan semangat mereka untuk sekurang-kurangnya meraih 10 pingat emas pada Sukan Para ASEAN kesembilan nanti.

Pengurus pasukan, Mohd Asri Abdul Mubin berkata, enam pingat emas disasarkan dalam acara trek manakala empat lagi dalam acara lebuh raya.

"Mereka ada semangat setia kawan dalam pasukan yang tinggi dan semangat itu yang beri kekuatan untuk bertanding.

Mereka jalani latihan bersama jadi mereka semua tidak patah semangat walaupun kejadian tidak diingini telah berlaku. Keputusan sama dua atlet para kita akan bertanding atau tidak masih belum muktamad.

Kena tunggu keputusan daripada pakar perubatan," katanya pada sidang media Kita Juara Para ASEAN, di sini, hari ini.

Insiden yang berlaku pada Khamis kira-kira pukul 10.45 pagi itu, membabitkan Ketua Jurulatih Mohd Johari Nayan dan Muhammad Khairul Nizam Mohd Ali serta Mohd Hairul Hazwan Wahab termasuk dua 'pilot rider' iaitu Mohd Nor Rizuan Zainal dan Muhamad Nur Syafiq Suhaimy dirempuh sebuah kenderaan pacuan empat roda di KM12.6 Lebuh Raya Kuala Lumpur-Kuala Selangor (Latar).

Dua pelumba berbasikal para, Muhammad Khairul Nizam dan Mohd Hairul Hazwan mengalami hentakan di kepala akibat kemalangan manakala dua 'pilot rider' mengalami kecederaan serius.

Sementara itu, atlet berbasikal para negara Muhamad Afiq Afify Rizan berkata, mereka telah melakukan persiapan lengkap bagi membolehkan mereka mambantu skuad negara mencapai sasaran yang ditetapkan.

"Secara peribadi saya sendiri sasar tiga emas dan saya yakin boleh capai sasaran itu jika boleh buat terbaik. Lagi pun saya tidak mempunyai masalah untuk menyesuaikan diri beraksi di Velodrom Nilai," katanya.

Skuad berbasikal para melibatkan 26 atlet dan lapan pegawai akan turut serta dalam 24 acara yang dipertandingkan. - BERNAMA

Artikel Berkaitan
Video Pilihan
Artikel Lain