Acara yang dirasmikan oleh Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Datuk Madius Tangau minggu lalu telah menarik lebih daripada 4,000 pengunjung perdagangan selain tetamu. BioMalaysia & ASEAN Bioekonomi 2015 dianjurkan bersama oleh Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) dan Malaysian Biotechnology Corporation Sdn. Bhd. (BiotechCorp) sebuah agensi di bawah bidang kuasa MOSTI.

Bertemakan “Bioekonomi ASEAN: Biodiversiti untuk Kesejahteraan”, persidangan tahunan bioteknologi dan pameran ini telah memaparkan topik perbincangan berkaitan kesihatan, bioekonomi dan perkembangan ke pasaran global serta kemajuan untuk ASEAN.

Persidangan meliputi 18 trek dengan 62 pakar bioteknologi yang menyampaikan penemuan mereka, peluang terkini, kaedah perniagaan, akses pasaran dan peluang pembiayaan dalam industri bioteknologi.

Penceramah berasal dari 13 negara termasuk Laos, Kemboja, Belgium, Amerika Syarikat (AS), Jepun, Australia, United Kingdom, Hong Kong, Singapura, India, Kuwait, Bahrain dan Thailand.

Antara penceramah utama di BioMalaysia 2015 adalah Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin, yang bercakap mengenai topik Ke Arah Komuniti ASEAN Yang Lebih Sihat, manakala Timbalan Menteri, Kementerian Pelajaran Malaysia, P.Kamalanathan, bercakap mengenai Pengalaman Universiti-Industri Malaysia Dalam Bioekonomi.

Acara ini telah memupuk perkongsian dalam kalangan ahli-ahli negara ASEAN untuk mewujudkan hubungan Bioekonomi yang lebih kuat di rantau ini dan berkhidmat sebagai pemangkin untuk menjadikan ASEAN sebagai pusat bioteknologi dan pusat kesihatan utama di rantau Asia Pasifik.

Ketua Pegawai Eksekutif BiotechCorp, Datuk Dr. Mohd Nazlee Kamal berkata, para perwakilan dari Laos ingin bekerjasama dengan Malaysia dalam konsep kesihatan dari biodiversiti yang boleh mereka manfaatkan bermula daripada sebuah bangunan baru untuk bioteknologi dan institut ekologi serta taman botani baru.

“Sementara itu, Kemboja juga ingin bekerjasama dengan kita di dalam industri kesihatan, serta penukaran biojisim kepada tenaga dan mewujudkan produk yang datang dari industri minyak sawit,“ katanya semasa penutup BioMalaysia 2015.

Negara-negara ini masih baru dalam perniagaan berasaskan bio dan dengan mengadakan kerjasama melalui BioMalaysia akan membantu untuk mematangkan industri dalam negara dan juga di rantau ASEAN.

Daripada 261 syarikat berstatus BioNexus, BiotechCorp ingin mendapatkan seberapa banyak syarikat yang mungkin untuk meneroka secara global dari segi perkongsian, membina hubungan perniagaan ke perniagaan dan menyampaikan produk kepada negara-negara berikut dan begitu juga sebaliknya.

Ini adalah cara bagi Malaysia untuk meningkatkan daya saing global di rantau ASEAN dan ini adalah semangat yang ingin dibawa ke Bioekonomi ASEAN 2016.

BioMalaysia sentiasa digunakan sebagai tapak untuk mengumumkan kerjasama yang melibatkan pelbagai peserta industri.

Potensi

Pada tahun ini, 10 kerjasama penting yang melibatkan 12 syarikat dan organisasi telah dibuat ketika majlis perasmian yang mempunyai potensi untuk meningkatkan sektor kesihatan dan penjagaan kesihatan di Malaysia.

Antara pertukaran kerjasama strategik dan perkongsian yang berlaku semasa majlis perasmian itu ialah dengan BiotechCorp, NAZA Bioperubatan (M) Sdn. Bhd., Megagreen Energy Sdn. Bhd., Green & Smart Sdn. Bhd., Indipharm, Universiti Perubatan Antarabangsa, Sirim Berhad, Airestec Inovasi Sdn. Bhd.

Selain itu syarikat lain adalah Pemasaran MIFF Sdn. Bhd., Taman Teknologi Malaysia Corporation Sdn. Bhd., Inno Bio Ventures Sdn. Bhd., AJ Penyelidikan & Pharma Sdn. Bhd., Elevation Pharma Sdn. Bhd., Institut Bioteknologi Negara Malaysia, Otto Pharma Sdn. Bhd., Lembaga Penyelidikan dan Pembangunan Perhutanan Malaysia (FRIM), Orchid Life Sdn. Bhd. dan Seaharvest Aquamarine (M) Sdn. Bhd.

Sementara itu, Pameran BioMalaysia telah menyaksikan penyertaan lebih 70 syarikat yang melibatkan lebih daripada 80 gerai pameran dengan peserta dari lapan buah negara termasuk Singapura, India, Bahrain, AS, Jerman, Kuwait, Iran dan Thailand.

Sempena BioMalaysia, beberapa acara sampingan telah diadakan oleh BiotechCorp untuk mengukuhkan ekosistem bioekonomi dan usaha bio-keusahawanan di Malaysia dan menggalakkan pengkomersialan produk berasaskan bio tempatan yang inovatif dan meningkatkan modal insan dalam sektor ini.

Satu lagi acara kemuncak majlis itu ialah, Malam Penghargaan Bio yang telah menyampaikan 31 anugerah kepada individu, syarikat, organisasi, usahawan dan media untuk kecemerlangan mereka dalam memajukan industri berasaskan bio.

Majlis anugerah berkenaan menyediakan tapak bagi menggalakkan pencapaian bioteknologi terkini serta pengkomersilan penemuan penyelidikan bioteknologi, produk dan perkhidmatan.

Sempena sambutan ulang tahun ke-10 BiotechCorp, majlis anugerah itu adalah peluang untuk menyerlahkan kejayaan dan pencapaian yang diperolehi dalam industri berasaskan bio sejak penubuhan BiotechCorp.

DR. Mohd 
Nazlee Kamal