Timbalan Dekan Fakulti Sains dan Teknologi (Penyelidikan dan Inovasi) Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) Prof. Dr. Rusli Daik, berkata, kenyataan oleh beberapa syarikat kawalan perosak, media massa wujudnya kepercayaan bahawa serangga secara umum adalah perosak.

“Kita perlu memperbetulkan salah faham sama ada di media, iklan dan perbincangan formal yang merujuk serangga pembawa penyakit. Kita perlu melihat serangga dalam cahaya yang lebih positif,” katanya.

Beliau menyatakan demikian ketika melancarkan pameran dan program tentang serangga vektor bertajuk Bites Kecil, Ancaman Besar, di Bangi, Selangor, baru-baru ini.

Walaupun mengakui bahawa sesetengah serangga vektor bakteria penyebab penyakit, beliau berkata, tidak adil untuk membuat kenyataan bahawa tentang semua sebagai spesies hidupan perosak.

Rusli, yang penyelidikan latar belakang sebenarnya dalam Kimia dan Polimer, menunjukkan bahawa serangga adalah penting kepada karbon kehidupan dan nitrogen kitaran di bumi seperti penguraian bahan organik dan pengayaan tanah.

“Majoriti serangga mempunyai peranan penting untuk dimainkan dalam kepelbagaian bio dan keseimbangan alam sekitar di dunia semula jadi.

“Jika kita membunuh serangga sewenang-wenangnya, ekosistem kita akan menjadi tidak seimbang dan akhirnya menjejaskan kemandirian haiwan dan tumbuh-tumbuhan lain,” tegasnya.

Sebagai contoh, beliau memetik beberapa serangga hutan dan ladang sawit yang membantu mengekalkan keseimbangan dinamik ekosistem.

Beliau menjelaskan, walaupun tidak ada kekurangan maklumat tentang serangga dan pembawa bawaan vektor, laporan tentang kepentingannya masih belum diperkatakan secara meluas.

Beliau melahirkan harapan bahawa entomologists dari UKM dan universiti lain yang mengambil bahagian dalam program itu akan menghilangkan sebarang keraguan mengenai serangga.

Program sehari itu dianjurkan oleh Pusat Serangga Sistematik (CIS), Fakulti Sains dan Teknologi di UKM.

Pengarah program, Dr. Izfa Riza berkata, kira-kira 18 pelajar lepasan ijazah dari CIS telah mengambil bahagian dalam pameran itu, dengan sebahagian daripada mereka gerai membuka pada paparan serangga.

Antara perkara perbincangan dalam program ini ialah memahami kitaran hidup serangga dan langkah berjaga-jaga yang perlu diambil apabila hidup dalam persekitaran bandar.

Beliau berkata, terdapat juga dua syarikat kawalan perosak yang menawarkan barangan dan perkhidmatan mereka pada harga kompetitif.

Katanya, berdasarkan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), lebih separuh penduduk dunia adalah pada risiko penyakit seperti malaria, denggi, leishmaniasis, penyakit Lyme, schistosomiasis, dan demam kuning, yang dibawa oleh nyamuk, lalat, kutu, siput air dan vektor yang lain.

Setiap tahun, lebih daripada satu bilion orang dijangkiti dan lebih daripada satu juta orang mati akibat penyakit bawaan vektor.