JAWAPAN: Perbualan dalam mana-mana kumpulan aplikasi pesanan seperti Whatsapp, Wechat, Viber, Telegram dan sebagainya adalah bersifat persendirian. Siasatan hanya akan dijalankan jika terdapat aduan terhadap kandungan yang disebarkan dalam kumpulan tersebut.

Justeru, orang ramai, sama ada pentadbir atau ahli kumpulan, perlu berwaspada dalam menyebarkan maklumat dalam kumpulan masing-masing supaya tidak terjadi kes penyebaran maklumat palsu.

Pihak MCMC telah mengeluarkan garis panduan tentang penggunaan aplikasi pesanan dan seumpamanya. Garis panduan ini boleh didapati di laman web dan media sosial rasmi MCMC.

Pada masa yang sama, orang ramai digesa untuk sentiasa berhemah dalam penggunaan media sosial demi perlindungan mereka sendiri.

Ramai pengguna mempersoalkan keputusan untuk mengambil tindakan terhadap pentadbir (admin) kumpulan dalam aplikasi pesanan ringkas. Apakah tindakan ini dibenarkan mengikut undang-undang? Dan adakah peraturan ini hanya untuk aplikasi Whatsapp?

JAWAPAN: Perlu ditekankan bahawa mana-mana siasatan tidak akan membezakan antara pentadbir dan ahli kumpulan. Jika pentadbir atau mana-mana ahli kumpulan didapati menyebarkan maklumat palsu, maka tindakan undang-undang boleh diambil terhadap mereka.

Berdasarkan fakta, bukti dan perlakuan, seorang pentadbir mungkin dipertanggungjawabkan dalam keadaan seperti berikut;

* Apabila pentadbir sendiri membuat komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain, yang merupakan kesalahan di bawah Seksyen 233 AKM 1998;

* Apabila pentadbir, walau pun dengan sendirinya tidak membuat komen tersebut, meminta komen sedemikian daripada yang lain;

* Apabila pentadbir membantu, melalui hasutan, mana-mana orang lain dalam kumpulan untuk membuat komen tersebut;

* Apabila pentadbir menghalang siasatan terhadap komen sedemikian oleh mana-mana agensi penguatkuasaan.

Kemudahan aplikasi pesanan ringkas tentunya memudahkan tujuan komunikasi sesama kita. Namun demikian, kita haruslah sentiasa peka dan bertindak bijak apabila mahu berkongsi maklumat atau memberikan komen tanpa berfikir tentang akibat buruk yang bakal berlaku.