Untuk kesekian kalinya MPM bersama Kumpulan Utusan telah menganjurkan Wacana Bahasa Melayu siri kedua dengan tumpuan kepada pandangan golongan Sasterawan Negara dan pakar bahasa dalam isu tersebut.

Ia ekoran sambutan hangat diterima sewaktu siri pertama wacana yang diadakan di Dewan Besar Utusan, Kuala Lumpur pada 19 Januari lalu yang dihadiri ramai pejuang bahasa.

Penganjuran wacana ini adalah bagi memanjangkan titah Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah yang menegur kelekaan orang Melayu sehingga martabat bahasa dipandang rendah. Sultan Nazrin
menyatakan rasa kekesalan itu ketika menyampaikan Titah Diraja di Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) pada 5 Oktober lalu yang mendapat perhatian banyak pihak.

Selain MPM dan Kumpulan Utusan, wacana ini juga mendapat sokongan DBP dan Gabungan Persatuan Penulis Nasional Malaysia (Gapena) yang bersatu dalam memperjuangkan isu itu.

Untuk wacana kali ini, dua Sasterawan Negara iaitu Datuk Dr. Anwa r Ridhwa n dan Prof. Dr. Muhammad Haji Salleh dan pakar bahasa, Prof. Abdullah Hassa n menjadi ahli panelnya.

Wacana yang dipengerusikan oleh Dr. Hasa n Mad itu turut dihadiri oleh Penolong Ketua Pengarang, Datuk Hassa n Mohd . Noor, Pengarang Utusan Malaysia, Datuk Zulkefli Hamzah , Penolong Pengarang Mingguan Malaysia, AZMAN ANUAR, Pengarang Rencana Utusan Malaysia, MARHAINI KAMARUDDIN, Pengerusi SosioBudaya MPM, Datuk Dr.Zainal Kling serta Datuk Dr. Firdaus Abdullah . Ikuti kupasan wacana yang disediakan wartawan Mingguan Malaysia ABD. AZIZ ITAR dan SYAHIDI BAKAR.

DALAM isu ini, peranan memartabatkan bahasa Melayu daripada terus terpinggir bukan sahaja digalas oleh pihak seperti DBP tetapi juga individu-individu tertentu termasuk Sasterawan Negara.

Menurut Dr. Hasan Mad, peranan golongan Sasterawan Negara sepatutnya digunakan terutama menerusi karya-karya yang mereka hasilkan dan pengaruh mereka dalam masyarakat. Katanya, sumbangan sasterawan amat besar dalam memperkasa peradaban bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan sejak zaman awal merdeka tetapi kini mereka seakan-akan dilupakan.

“Jasa, bakti dan pengorbanan yang mereka tabur selama ini telah diketepikan, malah pejuangan mereka mengukuhkan bahasa ini hanya dipandang sepi dan ditenggelami oleh arus masa.

“Sedangkan bahasa Melayu sebelum ini pernah menjadi bahasa keempat paling banyak dituturkan di dunia. Sebab itu, Sasterawan Negara yang kita lahirkan kini seperti ‘jaguh yang tidak didendang’. Apatah lagi, saya difahamkan daripada 13 Sasterawan Negara yang kita ada lima daripadanya telah meninggal dunia dan yang ada pula antaranya sedang uzur dan sudah kurang aktif,” katanya.

Justeru, beliau menyeru semua pihak yang terbabit agar memandang semula peranan golongan Sasterawan Negara yang sepatutnya boleh membantu dalam menangani isu martabat bahasa.

Katanya, dengan peranan Ssaterawan Negara melalui karya-karya besar mereka diharap mampu untuk mencerdikkan anak bangsa sekali gus melahirkan jati diri yang tinggi dalam jiwa mereka.

“Memang perlu menguasai bahasa asing, namun tidak bermakna kita harus mengabai atau menganaktirikan bahasa Melayu sebagai warisan bangsa yang perlu dipertahan,” ujarnya.


Kurang dihargai?

MENARIKNYA wacana terbaharu ini lebih memfokuskan kepada pandangan golongan Sasterawan Negara yang merupakan antara tokoh penting dalam mengembangkan peranan bahasa Melayu. Tidak hairanlah kali ini MPM menjemput Sasterawan Negara seperti Dr. Anwar Ridhwan bagi mendapatkan sudut pandangannya dalam isu bahasa Melayu yang terpinggir dalam banyak aspek.

Sebagai anak kampung yang berpendidikan dalam aliran Melayu, beliau tidak kesal atau malu, sebaliknya bersyukur kerana ramai teman seangkatannya berjaya dalam bidang masing-masing.

“Saya tidak rasa kurang atau ia perlu dikesalkan. Ini kerana, sejak sekolah rendah lagi saya telah dikenalkan dengan karya-karya Melayu besar seperti Hikayat Hang Tuah dan Sulalatus Salatin.

“Namun, saya rasa masyarakat kita kurang beri penghargaan kepada karya-karya Melayu dan tokoh-tokoh pujangga yang kita ada selama ini yang sepatutnya diangkat ke tahap lebih tinggi,” katanya.

Sambil memberi contoh di negara Thailand, kerajaan dan masyarakat di sana sangat menyanjung golongan sasterawan, sekali gus ia membantu dalam memartabatkan bahasa rasmi negara itu.

Malah, beliau kesal apabila tidak ada drama atau filem yang memaparkan tentang cerita golongan ini yang dipaparkan secara meluas di media massa berbanding di Thailand.

“Tidak seperti di Thailand misalnya, penyair istana negara itu seperti Shuntorn Phu yang hidup sezaman dengan tokoh kita iaitu Raja Ali Haji sangat popular dan terus diangkat sumbangannya.

“Negara itu telah menghasilkan dua buah filem mengenai pembabitan dan sumbangan Shuntorn Phu sedangkan kita tiada inisiatif seperti itu dan seolah-olah mereka telah dipinggirkan,” jelasnya.


Dituduh tidak lengkap

BAHASA Melayu yang telah bertapak selama 4,000 tahun menjadi bukti bahawa ia mampu bertahan lama dengan menyumbang kepada banyak peradaban bangsa Melayu termasuk bidang ekonomi.

Justeru, Dr. Muhammad Haji Salleh menganggap keterlaluan apabila ada pihak menuduh bahasa Melayu sebagai ketinggalan dan tidak relevan digunakan dalam dunia serba moden hari ini.

“Kalau ada yang menuduh penggunaan bahasa Melayu tidak lengkap, orang itu tidak salah tetapi sebenarnya cuma orang itu sahaja tidak sempat mempelajari bahasa Melayu sampai habis. Dalam pengembaraan saya melihat banyak karya besar di daerah tertentu tidak menggunakan bahasa sukuan untuk sukunya, sebaliknya ditulis dalam bahasa Melayu,” katanya.

Jelasnya orang Pasai di selatan Acheh ada bahasa sendiri yang mana Hikayat Raja-Raja Pasai adalah buku sejarah terawal yang ditulis dalam bahasa Melayu dan bukannya dalam bahasa Aceh.

Katanya, hakikat itu membukti bahawa bahasa Melayu amat berpengaruh, dipercayai dan mempunyai kelas tersendiri sebagai bahasa lingua franca yang sudah lama wujud di rantau ini.

Pada masa sama, beliau kesal apabila penulis Melayu lama seperti Tun Sri Lanang tidak ditonjolkan seperti sasterawan Barat yang sentiasa dikagumi dan diingati karya-karya tulisan mereka.

“Tahun lalu adalah tahun yang ke-400 kelahiran Tun Sri lanang tetapi tidak ada pun kita sibuk-sibuk hendak sambut tetapi kalau di England ulang tahun kematian Shakespears terus diingati.

“Malah, seluruh dunia menyambutnya sebagai tanda ingatan dan penghargaan. Saya dapat tahu Aswara (Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan) pun menyambutnya,” ujarnya.

Justeru, beliau berharap agar penggunaan bahasa Melayu dapat diperluaskan dan penghargaan kepada tokoh penulis dan pejuang bahasa kini dan masa lampau mestilah selalu diingati.


Usaha ‘menyahkan’ budaya, ekonomi Melayu

BAHASA dan budaya saling berkait rapat antara satu sama lain kerana sesuatu bahasa yang dituturkan secara tidak langsung menggambarkan identiti bangsa yang menuturkannya.

Sebab itu, menurut pejuang bahasa, Dr. Firdaus Abdullah, peminggiran bahasa Melayu yang berlaku ketika ini merupakan agenda terancang pihak-pihak tertentu yang mahu ‘menyahkan’ bahasa ini.

Katanya, apabila sesuatu bahasa itu tidak dituturkan lagi ia juga akan menghapuskan budaya sesuatu bangsa itu, agama, malah rasa hormat kaum-kaum lain yang pernah mengagumi bahasa tersebut.

“Ironinya, sama ada kita nampak atau tidak kita diminta untuk memalaysiakan diri. Namun, apakah itu juga bermakna kita perlu ‘menyahkan’ identiti bangsa kita yang telah dibina selama ini.

“Umpa­manya Baba Melaka kini tidak lagi mewariskan budayanya kepada anak-anak mereka, tetapi mereka mula menyuruh anak-anak mereka kembali mempelajari semula bahasa Mandarin.

“Saya melihat ‘penyahmelayuan’ ini adalah sebahagian daripada perencaan hebat daripada konteks ekonomi dan mengahalang kemajuan kita. Perlu dilawan melawan proses peminggiran ini,” katanya.


Pengkhianat bangsa

APABILA kaum lain enggan bertutur dalam bahasa Melayu, ia mungkin menjadi hak peribadi mereka, namun ia sesuatu yang menjelekkan apabila orang Melayu yang enggan bertutur dalam bahasanya.

Menurut pakar bahasa, Prof. Abdullah Hassan, dengan merasakan diri mereka semakin moden dan banyak dipengaruhi unsur globalisasi menyebabkan ramai orang Melayu yang bertindak demikian.

Tidak dinafikan penggunaan bahasa Inggeris mempunyai pengaruh yang besar dalam sektor ekonomi tetapi adalah tidak wajar bahasa Melayu dipinggirkan semata-mata kerana mengejar tuntutan itu.

“Saya anggap orang Melayu yang sanggup meminggirkan bahasa ibunda mereka sendiri kerana lupa diri atau mempunyai kepentingan lain sebagai pengkhianat bangsa yang tidak harus dimaafkan.

“Mereka ini sudah sampai tahap malu untuk bercakap dalam bahasa sendiri. Sikap ini bukan sahaja amat jelek tetapi merekalah yang menguburkan bahasa Melayu tanpa rasa bersalah,” katanya.

Sedangkan pada masa sama, peminggiran bahasa Melayu dalam pertuturan, komunikasi dan bahasa ilmu menyebabkan bahasa ini tidak mampu untuk berkembang dengan lebih jauh lagi.

Sebab itu ujarnya, bangsa Melayu sukar untuk lebih maju kerana bahasa yang digunakan tidak dikembangkan secara meluas ke dalam bidang-bidang lain seperti teknologi dan pembangunan.

“Bagi saya ada perbezaan antara tamadun dan peradaban. Kita setakat ada peradaban tetapi belum mampu membina tamadun yang di antaranya termasuklah dalam bidang teknologi.

“Kalau kita mahu membina tamadun, maka kita perlu terlebih dahulu membangunkan bahasa dan budaya kita dan selepas itu maka barulah tamadun akan terbina di atasnya,” jelasnya.


Nusantara perlu bersatu

SEMENTARA itu, Zulkefli Hamzah pula mengutarakan cadangan beliau supaya diwujudkan satu portal atau arkib Nusantara agar masyarakat di rantau ini dapat berkongsi maklumat.

Ia termasuklah tentang cerita-cerita rakyat, fakta sejarah mahupun tokoh-tokoh sastera di negara yang menggunakan bahasa Melayu sebagai bahasa penghantar demi kepentingan bersama.Menurutnya, usaha tersebut dilihat mampu menggalakkan perkongsian budaya dan peradaban Melayu, selain boleh mengembalikan semula martabat dalam penggunaan bahasa ini.

“Usaha menggembleng tenaga dan berkongsi budaya, sastera mahupun cerita ketokohan Melayu lama di Nusantara boleh mengembalikan kegemilangan tamadun bangsa Melayu.

“Kewujudan platform seperti ini yang mengetengahkan kehebatan Nusantara dengan negara-negara serumpun lain juga boleh memartabatkan kembali kegemilangan bahasa Melayu,” katanya.