Bagaimana anda tahu mengenai SEBENARNYA.MY?

Logo Kaji Selidik Pembaca

Bagaimana anda tahu mengenai SEBENARNYA.MY?

Bagaimana anda tahu mengenai SEBENARNYA.MY?




Sila respon kepada soalan di atas untuk menutup skrin ini

Show result

Kisah perempuan dan Facebook

BRO memang dah lama tak buka Facebook, sebab Bro menyampah baca macam-macam tulisan dalam tu, khususnya apabila dihantar oleh puak perempuan. Bagaimanapun Bro tetap juga dapat maklumat apa yang selalu perempuan tulis dalam Facebook.

Bro tak nafikan ada yang tulis perkara bermanfaat tetapi majoritinya perempuan menjadikan Facebook untuk mereka mencurahkan perasaan sehinggakan ‘melantak’ (makan) pada awal pagi pun nak tulis.

Kadang kala Bro rasa perempuan yang mencurahkan segala-galanya, tak kisah dalam soal apa sekali pun kat Facebook ini ada masalah jiwa. Oklah, Bro tak kisah kalau hendak posting gambar makanan yang dimasak atau apa yang hendak dimakan biarlah, perempuan memang macam tu, bangga tak bertempat, seronok tak kena gaya.

Tetapi yang Bro pertikaikan ialah perempuan yang menjadikan Facebook atau Twitter tempat melepaskan geram mereka, kalau bergaduh dengan suami, bekas suami, teman lelaki atau bekas teman lelaki. Bagi Bro, perempuan macam ini tak matang sebab tak tahu bagaimana hendak menguruskan masalah.

Itu belum lagi mengambil kira perempuan yang ada penyakit nak komen apa sahaja yang kawan-kawan mereka tulis, termasuklah bertindak menjadi penghasut dan batu api.

Bro fahamlah perempuan memang emosional tetapi kadang kala emosional mereka melampau sangat sehingga perkara peribadi pun ditulis dalam Facebook. Kadang kala yang sepatutnya menjadi rahsia suami isteri pun dicoretkan dalam laman sosial tu sehingga satu dunia pun tahu.

Ada perempuan buat macam tu sebab dia hendak membanggakan diri kononnya suaminya hebat atau mereka pasangan suami isteri paling bahagia di dunia dan ada pula perempuan yang buat macam tu kerana hendak melepaskan geram kepada suami. Inilah masalah perempuan mereka tak tahu bagaimana hendak menguruskan masalah.

Sepatutnya, kalau ada masalah selesaikan secara berhemah tak kiralah dengan suami ke, bekas suami ke, teman lelaki atau bekas teman lelaki, bukannya semuanya hendak didedahkan dalam Facebook. Lepas tu mereka bangga bila ada kawan-kawan bagi respons dan sokongan, apa lagi makin naik tocang la puak-puak perempuan tak matang ini.

Paling kelakar ada yang tulis menggunakan bahasa kiasan bagi menyindir orang-orang yang rapat dengan mereka. Dan ada pula suka sangat hantar pesanan atau nasihat yang dia sendiri tidak amalkan. Tapi biasalah perempuan memang cakap tak serupa bikin.

Lelaki pun ada masalah tetapi lelaki lebih bijak dan jauh lebih matang daripada perempuan, mereka tidak akan paparkan dalam Facebook, cuba tengok apa ada dalam Facebook lelaki, pasti tidak membosankan berbanding Facebook perempuan. Kalau tengok Facebook perempuan, Bro nak gelak pun ada, nak nangis pun ada sebab nampak sangat mereka tak matang.

Paling menyampah Bro baca, tulis kat mana dia berada atau sampai, entah apa yang hendak dibanggakan entah. Oleh lain pun sampai merata-rata tempat juga tapi tak ada la pula nak tulis kat Facebook.

Jadi sempena Tahun Baharu 2014 ini, Bro harap puak-puak perempuan ini ubah perangai, tak payah nak tulis bukan-bukan dalam Facebook. Jadilah perempuan yang matang sikit, sesetengah tu dah beranak pinak tetapi perangai macam budak-budak, gaduh sikit tulis kat Facebook, sampai nak muntah kita baca.

Gunakanlah Facebook itu dengan sebaik-baiknya, tak apalah kalau nak promo makanan atau perniagaan, itu Bro tak ada masalah biar pun Bro malas nak baca tetapi janganlah post perkara-perkara yang sulit dan paling membosankan seolah-olah kitalah makhluk paling baik di muka bumi Allah ini.

Walaupun Bro tahu kaum perempuan ini memang cepat perasan dan tak boleh kawal perasaan tetapi sempena tahun baharu yang mengesahkan umur kita meningkat, maka belajar untuk menjadi matang biar pun Bro faham perempuan susah nak mematangkan diri. Ada antara mereka dah berumur tetapi masih lagi perangai macam budak tak cukup umur, buat apa pun dengan tujuan nak tarik perhatian orang, kasihan pulak Bro tengok.

Lagi pun Bro nak nasihatkan memaparkan perkara yang sepatutnya menjadi rahsia dalam rumah tangga atau kehidupan harian kita adalah perbuatan tidak bijak, atau orang kampung Bro kata, ‘‘awat hang bodo sangat’… Oleh itu jadilah perempuan yang bijak dan matang, walaupun ramai perempuan tidak berupaya mencapai ‘darjat’ ni sepenuhnya. JUMPA LAGI

- BRO TOMPOK

Artikel Berkaitan
Video Pilihan
Artikel Lain